Máriapócsi tanodás tábor

Kishírek – 2022. augusztus 4., csütörtök | 13:08

Négynapos volt idén a Mária Gyermekei Tanoda nyári tábora. Orosz Rita beszámolóját szerkesztve közöljük.

Azt hihetnénk, hogy a pócsiak mindent tudnak a kegyhelyről, ha már ide születtek, ám a gyerekek körében nem ez volt a tapasztalat. Ezért a tábor első délelőttjé idegenvezetést tartott számukra Orosz István atya – s hogy az információk meg is maradjanak, erre épült a továbbiakban a kialakított csapatok vetélkedése: 13+1-es totót töltöttek ki; tyúklépésben lemérték a templom udvarában, illetve a téren felállított kereszt közötti távolságot; kerestek a fatemplom tövében olyan kavicsokat, amelyekre a könnyezések évszámait írták a tábor szervezői. A fiatalok nagyon ügyesek voltak ebben is, miként a délutáni játékokban is, amelyeket Roma Ádám tanár úr vezette.

A kedden kezdődő kánikulát a nyírbátori strandon vészelte át a csapat, ahová magukkal hívták a nyírkátai és a kántorjánosi közösségek tagjait is.

Szerdán megünnepelték Szent Illés próféta emléknapját. Elkísérték a táborozókat a Szent Liturgiára azok a tuzséri asszonyok, akik reggel és a délután folyamán kézműveskedtek is velük. Komoly távolságról jöttek el a nagy melegben, de megérte: olyan gyerekek, akik máskor meg sem bírnak ülni, most kitartóan gyártották a szebbnél szebb tárgyakat, majd büszkélkedtek saját kezük munkájával.

A tábor utolsó napján a nyíregyházi állatparkba látogattak. Legtöbben még sosem jártak ott. Egy az ukrajnai háború elől menekülő család is velük tartott.

A tanodatábort családi összejövetellel zárták. Néhány órára Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök is ellátogatott a táborozók közé, és a tanoda korábbi szakmai vezetője, Szabó B. Sándorné tisztelendő asszony. Nyírkátai barátaik is velük tartottak.

A tanodás gyerekek szülei előkészítették az udvart és nem utolsó sorban egy fantasztikus vacsorát, amelyből bőségesen jutott mindenkinek.

„Többen megállapítottuk, hogy ennyire finomat csak azok tudnak készíteni, akik a fűszerek mellé a szívüket és szeretetüket is beleteszik a sütés-főzésbe.”

Minthogy ősztől ismét új vezető áll a tanoda élére, kicsit búcsúzkodósra sikerült a táborzárás. A családok hatalmas tortával lepték meg Orosz Ritát.

A tortát természetesen együtt fogyasztották el – „együtt Ábel atyával, Valika nénivel, a tanoda jelenlévő foglalkozásvezetőivel, munkatársaimmal, apukákkal, anyukákkal, testvérekkel, a tanoda-ifi lelkes, önkéntes csapatával, a tanodásokat énekelni és táncolni tanító kátaiakkal. Hálás vagyok mindnyájatokért!”.

A tábor megvalósulását Szabó Tamás helynök, a Nyíregyházi Egyházmegye tanodairányító szervezete és a Megmaradni Alapítvány segítette.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria