Megjelent az Új Ember 2019. szeptember 15-i száma

Kultúra – 2019. szeptember 11., szerda | 19:59

Az Új Ember ez évi harminchetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon kezdődik összeállításunk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia őszi üléséről, a testület által kezdeményezett Árpád-házi Szent Erzsébetről szóló vers- és novellaíró pályázatról, és közöljük a püspöki konferencia gyermekvédelmi közleményét is.

Teljes terjedelemben adjuk közre Erdő Péter bíboros, prímás III. Budapesti Demográfiai Csúcson elmondott beszédét, amelyben többek közt arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a találkozó témapárosítása, a demográfiai kihívások és a család szerepe jellemezte azokat a kutatásokat is, amelyek a 2010-es évek elején az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa megbízásából folytak földrészünkön. Ezzel kapcsolatban beszélt a bíboros többek közt az anyaság megbecsüléséről, az örökbefogadás rendszeréről, a nagyszülők nevelői szerepéről.

Tudósítást olvashatnak a máriaremetei kegytemplom kertjében augusztus 31-én hetedik alkalommal megrendezett Szeretetláng Fesztiválról, amelyen mintegy háromezer hívő vett részt. A Szeretetláng katolikus lelkiségi mozgalomnak világszerte hétmillió követője van, különösen sokan csatlakoztak hozzá Brazíliában. Magyarországon 130 imacsoport működik. Ennek előzménye, hogy Kindelmann Károlyné Erzsébet, egy hatgyermekes özvegyasszony 1961 és 1983 között magánkinyilatkoztatásokat kapott Jézustól és Szűz Máriától. Jézus Krisztus kérésére lejegyezte ezeket. Erdő Péter bíboros 2009. június 6-án, Erzsébet asszony születésnapján a kispesti Jézus Szíve-templomban hirdette ki a Mária Szeplőtelen Szívének Szeretetlángja mozgalom jóváhagyását. A Szent István Társulat 2010-ben megjelentette Erzsébet asszony lelki naplóját.

Lapunkban interjút közlünk Székely János szombathelyi megyéspüspökkel, aki a nyáron többek között Međugorjében és Kacsikán, a román nemzeti Mária-kegyhelyen járt. Az itt szerzett tapasztalatairól, élményeiről kérdeztük a főpásztort.

400 évvel ezelőtt, 1619. szeptember 7-én halt mártírhalált Kőrösi Márk, Grodecz Menyhért és Pongrácz István. A kassai vértanúk mártírumának jubileuma alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás a Kassai Főegyházmegyébe látogatott Bernard Bober érsek-metropolita meghívására. A bíboros homíliájában részletesen beszélt a 400 évvel ezelőtti történelmi helyzetről és a történtekről, egyúttal hangsúlyozta, hogy „a kassai vértanúk különösen időszerű ajándéka a kiengesztelődés. Közülük senki nem született sem a mai Magyarország, sem a mai Szlovákia területén. Egy közülük horvát volt, egy magyar, egy pedig lengyel. Mégis közös szentjeink ők, sőt, bátran mondhatom: nemzeti szentjeik a magyaroknak és a szlovákoknak egyaránt, hiszen vértanúságukkal megszentelték ezt a földet”.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Nagy Lea elsőkötetes költővel ismerkedhetnek meg olvasóink. A Magyar Írószövetség az idei költészet napján először adta át a Debüt díjat, amelyben Nagy Lea is részesült. A költőnő a Balkán szerelmese, és a festészettel is kacérkodik. Újabb, még készülő kötetének címe: Kőhullás.

A Portré rovatban beszélgetést olvashatnak Babos Eszter bábossal, íróval, előadóművésszel, négy fiúgyermek édesanyjával, aki közreműködött Magyarország első drogprevenciós bábjátékának létrehozásában.

Mészáros Ákos méltatja Simon András életmű-kiállítását, amely az Újpest Galériában tekinthető meg szeptember 21-éig vasárnap kivételével mindennap 10-től 18 óráig.

Az Olvasólámpa rovatban Bodnár Dániel ismerteti a Keresztény emlékek az első három századból című könyvet, amelyet Tarjányi Béla bibliatudós, nyugalmazott egyetemi tanár szerkesztett, és a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulatnál jelent meg.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria