Orosz szentről neveztek el egy új orosz tengeralattjárót

Kitekintő – 2012. január 24., kedd | 16:23

Az Alekszandr Nyevszkijről elnevezett új orosz nukleáris tengeralattjárón ortodox kápolnát is kialakítanak. Ez a második nukleáris tengeralattjáró, amelyen a ballisztikus rakéták mellett szentély is található.

Alekszandr Nyevszkijt halála után szinte azonnal szentként kezdték tisztelni. Földi maradványait az 1390-es kulikovói csata előtt, egy látomás nyomán találták meg, romlatlan állapotban. Az orosz ortodox egyház 1547-ben avatta szentté. Maradványait Nagy Péter cár parancsára szállították Szentpétervárra, ahol ma is láthatóak.

A Nyevszkij-kápolna, ahol hosszú küldetéseik folyamán istentiszteleten vehetnek részt a tengerészek, a hatodik az Orosz Flotta hajóin. Az eddigi öt az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozón, a Pjotr Velikij csatacirkálón, a Kruzenstern vitorlás hajón, a Moszkva nevű rakétahordozó cirkálón, valamint a K-433 Szvjatoj Georgij Pobjedonoszec atom-tengeralattjárón található.

Az Alekszandr Nyevszkij tengeralattjárót 2004-ben kezdték építeni; 2010 októberében indult próbajáratra a Fehér-tengeren. A kápolnát akkor fogják kialakítani, amikor a tengeralattjáró a próbák végeztével visszatér a kikötőbe.

Oroszországban a 18. századtól a szovjet korszak kezdetéig teljes körű katonai lelkészi szolgálat működött. 2009-ben Dmitrij Medvegyev elnök támogatásával kezdődött a tábori lelkészi szolgálat újjáépítése. 2011-ben mintegy 240 egyházi és kilenc papi helyet töltöttek be a hadseregnél; ez év során várhatóan minden további helyet betöltenek majd a hivatalosan bejegyzett vallások képviselői – írja a MinistryValues.com. 

Magyar Kurír

(mk)