Oroszország: kötelezővé válik a vallásoktatás az iskolákban

Kitekintő – 2012. február 18., szombat | 10:20

Két évnyi előkészület után 2012. szeptemberétől minden orosz iskolában kötelező jelleggel bevezetik a vallási alapelvek oktatását. Az erről szóló dekrétumot Vlagyimir Putyin miniszterelnök írta alá, amely szerint az alsó és felsőtagozatos diákok választhatnak a négy tradicionális vallás, vagyis az ortodox kereszténység, az iszlám, a zsidó és a buddhizmus történetéről, vagy a vallási kultúra, ill. a társadalmi etika alapjairól szóló tantárgyak közül.

Egyelőre a vallásnak szentelt tantárgyat a diákok a tanév egynegyedében tanulják majd, de az orosz ortodox egyház ennek egy évre szóló kiterjesztését kérte. A vallásoktatást a moszkvai pátriárka akaratának és a Kreml beleegyezésének köszönhetően 2010-től 19 orosz tartományban bevezették, amely most kiterjed az egész ország területére.

A döntés erős kritikát váltott ki Oroszországban, amely 70 éven át ateista állam volt és, ahol számos etnikum és vallás él együtt. Az oktatási miniszter szerint sajnos nincs elegendő képzett tanár a feladatra, ezért Putyin miniszterelnök elrendelte a pedagógusok felkészítését szolgáló kurzusokat, továbbá azt, hogy a szülőknek március hónapban dönteniük kell, melyik tanórát választják gyermeküknek. A moszkvai pátriárka és a muzulmánok is nagy örömmel vették a határozatot. Albir Krganov mufti, a csuvasföldi muzulmán közösség spirituális bizottságának elnöke szerint mind a gyermekek, mind pedig a szülők örülnek a vallásoktatás bevezetésének, és úgy gondolják, hogy ezáltal mindannyian sok új ismeretre tehetnek majd szert.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír