Párbeszéd a megpróbáltatásról – Könyvbemutató Székesfehérváron

Hazai – 2020. március 28., szombat | 13:00

Csókay András és Skrabski Fruzsina kötetét március 4-én ismerhették meg az érdeklők a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A könyvbemutató beszélgetést Benkő Andrea, a Kossuth rádió szerkesztő-műsorvezetője vezette.

„Addig jó, egészséges az emlékezés és az eltávozott szeretteinkkel való együttlét, amíg a jelenben maradunk. Aki csak a múltban képes gondolkozni, vagy elkezd fantáziálni a jövőben, az hamar szétesik. A múltban vagy a jövőben nem találja meg senki az Istent. Isten pedig mindig jelen van, és mindig abban a pillanatban van velünk, amelyet megélünk” – vallja Csókay András idegsebész a Skrabski Fruzsina filmrendezővel együtt készített, Párbeszéd a megpróbáltatásról című könyvben.

A kötet ötletadója Kovács Lajos Péter, az Éghajlat Kiadó vezetője volt. A „beszélgetőkönyvben” négyen ültek egy asztalhoz: a kiadóvezető mellett Csókay András, Skrabski Fruzsina és egy pap mély, emberi dolgokat tárnak fel magukból, őszintén, lelkük legmélyéről, mindenki előtt, szabadon, nyitottan.

Skrabski Fruzsina a Bűn és büntetlenség – film Biszku Béláról, az Elhallgatott gyalázat, valamint a Befogad és kitaszít a világ filmek rendezője, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője, édesanyjától, Kopp Mária pszichológustól örökölte az emberek iránti érzékenységét.

A könyvbemutatón elmondta, hogy a hit számára azt jelenti: nyitottnak kell lenni a földön túli világra, megélni a pillanatot, akár elhunyt szüleire vagy nagyszüleire gondolva. „Olyan válaszok születnek a fejemben ilyenkor, amelyek előtte nem jutottak az eszembe. Megállni és annyit mondani: itt vagytok, örülök. Anyukám misztikus keresztény volt, hitte, hogy van lehetőség a földön kapcsolatba kerülni a szentek közösségével. (…) Amióta megtapasztaltam, hiszem, hogy szüleim az Istenhez fűződő szeretetben élnek, és mi is ebben élünk, csak nem érezzük.”

„Az a Jóisten, aki a semmiből létrehozta az egész univerzumot, meg tudta tenni, hogy feltámasztotta Krisztust, miért ne tudna misztikus tapasztalatot adni nekünk? Ilyen tapasztalatom volt nekem is elhunyt kisfiammal” – mondta Csókay András a székesfehérvári esten. Kifejtette: a hit, a misztikus tapasztalat hirtelen jön, megvilágosít, nagy jelentőséggel bír, és összeegyeztethető az evangéliummal. Az Úr Jézushoz vezető út, amely mindenki előtt nyitva áll.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria