A remény szövetségesei – megújult kálvária Dunaföldváron

Hazai – 2006. június 13., kedd | 12:37

Példaértékű összefogásnak köszönhetően születhetett újjá Dunaföldvár egyik legszebb ékessége, a Golgota-hegy évszázadokkal ezelőtt emelt Kálvária-szoborcsoportja, amit június 9-én szentelt fel Mayer Mihály, pécsi megyéspüspök.

Egykor a lakosság adományaiból és a város segítségével emelték ezt a kegyhelyet, amelyhez Jézus szenvedéstörténetét ábrázoló stációsorozatot is állítottak a település legmagasabb pontján, ezzel is bizonyítva, áldozatra is képesek az itt élők. Itt tartották az egyház jeles ünnepeit, de hétköznapon is szívesen kilátogattak ide a városban és a környéken élők. A rendszerváltás után kiderült, hogy újabb nagy áldozatra van szükség ahhoz, hogy felújítsák a szoborcsoportot. Sokáig nem nyílt lehetőség erre, a tavalyi évben azonban felgyorsultak az események.

A várostörténeti, egyházi és művészeti szempontból is jelentős szoboregyüttes mintegy ötmillió forint értékű felújítása a kecskeméti Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja, Dunaföldvár város önkormányzata és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttmunkálkodásával valósulhatott meg. 2005 tavaszán kezdődött el a nagyszabású munka, ekkor bontották le a restaurálásra váró szobrokat, hogy elszállítsák a budapesti egyetem műhelyébe. Nagy kihívás volt a Kőszobrász-Restaurátor szak akkori végzős hallgatói számára, hogy vizsgamunkaként ők hozhatták rendbe a faragott felületű kompozíciót. A restauráció közel egy évet vett igénybe.

Idén tavaszra készült el a munka, és május végén kezdődött meg a szoborcsoport visszahelyezése. Pünkösdre azonban már újra állt a kereszt, valamint Szűz Mária szobra. A jelentős munkát támogatta a városi képviselőtestület és a helyi katolikus közösség is.

A szoboregyüttes ünnepélyes felszentelésén szép számmal voltak jelen a város lakói, akik nagy örömmel üdvözölték a Golgota hegyén Mayer Mihályt. A megyéspüspök ugyanis egykor itt szolgált plébánosként. Beszédében arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy ez a kegyhely nem csak Jézus szenvedésére, de határtalan szeretetére is emlékeztetnek minket. Krisztus megnyíló szíve pedig mindenki lelkében melegséget gyújt, aki felnéz a megújult Kálváriára, és elmond egy fohászt. Mayer Mihály köszönetet mondott a Porta Egyesületnek, valamint a dunaföldvári hívőknek, hogy hosszú idő után végre megvalósulhatott a rekonstrukció, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan a latrokat, illetve Szent Jánost ábrázoló szobrok is elkészülhetnek.

Köszönetet mondott a Porta Egyesületnek és az alapító Farkas P. Józsefnek Nagy Gáborné, Dunaföldvár polgármestere is. Farkas P. József az ünnepségen jelentette be, hogy a kecskeméti Polár Stúdió vállalta, hogy kiépíti a Kálvária-szobrocsoport díszkivilágítását, így éjszaka is gyönyörködhetnek majd abban a földváriak. Emellett a most befejeződött vállalkozás sikerén felbuzdulva Szent János szobrát szeretné kifaragtatni a civil szervezet.

Az ünnepség végén a Porta Egyesület A remény szövetségesei oklevelet adományozta Mayer Mihály püspöknek, Nagy Gáborné polgármesternek, Bugyi András vállalkozónak, Weiszgáber János kőfaragónak és Ifj. Lovas Dániel kőfaragó restaurátornak, akik a legtöbbet tették azért, hogy újjászülessen a két szobor, amely remélhetőleg hosszú évtizedekig őrzi majd az egyetem diákjainak keze munkáját, hirdetve az összefogás erejét.

Pásztor Andrea/Magyar Kurír

Képek: Pásztor Andrea – Porta Sajtószolgálat