A Szent Adalbert-díj idei kitüntetettjei

Nézőpont – 2009. április 25., szombat | 13:40

2009. április 25-én Esztergomban a következő személyek vehették át a Szent Adalbert-díjat.

Tringer László

1939. április 2-án született Győrszentmártonban. A Pannonhalmi Szent Benedek Rendi Gimnáziumban 1957-ben tett érettségit követően a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1963-ban, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán klinikai pszichológiai oklevelet szerzett. 1979-ben elnyeri az orvostudomány kandidátusa címet. 1990-ben elvégezte a PPKE HTK levelező tagozatát.  Orvosi és szakorvosi tanulmányainak befejezése után folyamatosan (jelenleg is) minden térítés nélkül fogad és kezel egyházi személyeket, részben felkérésre, részben elöljárók megkeresésre. Rendszeresen folytat szakértői és oktató tevékenységet: Egyházmegyék és rendi elöljárók felkérésére novíciusjelöltek és szeminarista jelöltek előzetes orvosi pszichológiai vizsgálatát végzi. Szerzetesközösségek tagjai számára személyiségfejlesztő és önismereti tréningcsoportokat vezet. Előadásokat tart szerzetestanárok számára és szerzetesiskolák szülői munkaközösségei számára, valamint keresztény és keresztény szellemiségű konferenciákon. Rendszeresen publikációi jelennek meg a Teológia és a Vigília c. katolikus folyóiratokban is, illetve fejezeteket ír keresztény szellemiségű könyvekben, egyházi vezetők tiszteletére összeállított kötetekben. Emellett a Sapientia Főiskola oktatója, ahol két tantárgyat oktat, nappali és levelező tagozaton és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei és a bécsi bíróság állandó szakértőjeként segíti annak munkáját. Működése idején hazai elnöke volt a keresztény szellemiségű, francia bencés által vezetett Internazionale Mediziner Arbeitsgemeinschaft-nak (1980-2000). 1999-től a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagja, 2006-tól magyarországi helytartója. Ebben a minőségben a Rend spirituális és karitatív tevékenységének megújításán fáradozik.

Fehér László

Különleges alkalom, hogy a 75 éves Fehér László által vezetett Szent István-bazilika Kórusa 2009-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Karnagy úr több mint 50 éve szolgálja kiemelkedő színvonalon a magyar egyházi zene ügyét, és 47 éve vezeti a Bazilika énekkarát olyan elődök munkáját folytatva, mint az alapító Sztojanovics Jenő, Demény Dezső, Harmat Artúrt és Hidas Frigyes.  Fehér László zenei tanulmányait a pesti Nemzeti Zenedében kezdte. 1962-ben lett a Szent István Bazilika karnagya, és azóta, csaknem fél évszázada vezeti a kórust. Az énekkar jelenleg 45 főből áll, többségükben tanárok, óvónők és diákok, akiket a karvezető személye, a jó színvonalú zene és az éneklés öröme tart össze. A Bazilika Kórusával 1984 óta rendszeresen koncertezik Olaszországban, Németországban, Franciaországban és Ausztriában, de itthon is számos fontos eseményen adott egyházzenei szolgálatot. 1991. augusztus 20-án II. János Pál pápa magyarországi látogatásakor a Bazilikában rendezett ünnepségen és a Hősök terén tartott szentmisén énekelt. 1993-ban az acheni Dómban Antall József miniszterelnök és magyar püspökök részvételével Varga Imre szobrának felavatásán adott koncertet. 1996-ban Rákóczi hamvainak hazaszállításának 90. évfordulóján az Állami Hangversenyzenekarral Liszt Ferenc Koronázási miséjén énekelt. 2001. július 29-én passaui Dómban a „Festspiele Europáische Woche” záróünnepségén Liszt Ferenc Missa Choralis című művét adta elő. 2005. július 10-én a salzburgi Dómban bemutatta Beliczay Gyula F-dúr miséjét. 2005-ben II. János Pál pápa halála és XVI. Benedek pápa beiktatásának tiszteletére tartott szentmisén énekelt, amelyen kimagasló állami és egyházi személyiségek vettek részt. Minden év augusztus 20-án a Szent István-napi állami ünnepségek keretében tartott szentmisén énekel. A kórus vasárnap és ünnepnapokon a Bazilikában latin nyelvű szentmisét, motettákat és gregorián dallamokat énekel. Számos egyházzenei mű bemutatója is a kórus és Fehér László karnagy nevéhez fűződik. A Fehér László vezette énekkar 2004. március 15-én a Budapest V. kerület Polgármesteri Hivatala által alapított Pro Civibus díj közösségi kategóriáját nyerte el. A kórus eddig két CD-t adott ki, a jeles évfordulóra jelenik meg harmadik lemezük.

Palojtay Béla

1921. november 8-án született Budakeszin, kései, egyedüli gyermekként, tisztviselő családban. Általános iskoláját a Városmajorban végezte, szülei és kiváló hitoktatója - Gáspár Gusztáv - indították el a hit útján. A Werbőczy gimnáziumban érettségizett 1939 júniusában, majd az Agrártudományi Egyetemen szerzett mezőgazdasági mérnök diplomát. Gyakornokként, állami mezőgazdasági birtokon kezdte pályafutását. 1946-ban kötött házasságot. Felesége pedagógus volt. 1954-ben családjával együtt Budapestre költözött. Itt biztos munkát kapott, mint kiváló nyelvész és fordító (latin). Először a Révai nyomdában, majd a Mezőgazdasági Kiadóban foglalkoztatták korrektorként, később kézirat előkészítéssel, szerkesztéssel bízták meg. A Tankönyvkiadó Vállalat felelős szerkesztője lett 17 évig, sok egyéb mellett 34 szaklexikont szerkesztett. Már nyugdíjas volt, amikor Janus Pannonius összes munkái című könyv szerkesztői munkájára kérték fel, emellett 10 vers kiváló fordítását is elkészítette. Orgonálni 13 évesen kezdett Ádám Jenő, majd Agócsi László (aki a pécsi székesegyház orgonistája volt) hatására. Ma 88. évében jár, 50 éve szolgálja orgonajátékával a rákoshegyi egyházközösséget. Házasságából 5 gyermek született, 59 évig élt hűségben, szeretetben feleségével. Jelenleg 37 élő leszármazottja csodálja hallatlan derűjét, humorát, kiváló memóriáját és benső békéjét. A mai napig dolgozik.

Németh Vince

1922. augusztus 4-én született a Sopron megyei Zsirán, katolikus családban. Iskolái elvégzése után az asztalos szakmát tanulta ki, amellyel mesteri fokon jeleskedett az Esztergomi Főegyházmegye munkatársaként, több mint két évtizeden keresztül, a Keresztény Múzem műhelyében. Számtalan templom liturgikus terének kialakítása az ő keze munkáját dicséri. A tervezők igen sok alkalommal kérték szakmai tudását egy-egy ötletük megvalósításához. Több mint négy évtizeden keresztül példamutató és erkölcsileg feddhetetlen életével szolgálta az egyházközséget, mint annak tagja, illetve hosszú ideig, mint templomatya. Példamutató családi életet éltek feleségével, aki tíz évig a templom sekrestyése volt. Házasságukból három élő gyermekük támogatja ma, mikor már egyedül él, Szentgyörgymezőn.

Magyar Kurír