A Szent István Rádió és Televízió jubileumát ünnepelték Egerben

Hazai – 2013. október 29., kedd | 11:23

Hálaadó ünnepi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba érsek október 25-én az egri bazilikában, a Szent István Rádió megszólalásának 13. és a Szent István Televízió elindulásának második évfordulóján. Az eseményről Gábor László írt beszámolót.

Szentbeszédében a főpásztor kiemelte: a műsorban naponta többször is elhangzik, hogy Magyarország első katolikus rádiója nemcsak katolikusoknak szól, hanem mindenkinek. Mindenkinek, aki fogékony a jó hír hangjára, mindenkinek, aki erőforrást, támaszt, vigasztalást, lelki táplálékot vár.

A rádió Egerben, Miskolcon, Sátoraljaújhelyen, Hatvanban, Tokajban, Törökszentmiklóson, Encsen és rövidesen Gyöngyösön is hallható. E városok és azok környéke – néhol nagyobb térség is – jó minőségben, URH-sávon hallgathatja az egri katolikus rádiót. Bár továbbra is betölti regionális szerepét, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése értelmében Észak-Magyarországon ellátja a katolikus rádiózás feladatait. Ennek megfelelően részesül a püspöki konferencia anyagi támogatásában is.

Az Egyház fontos missziós küldetésének tartja, hogy a rádió segítségével mind a híveit, mind pedig az érdeklődő embert elérjen a rádió segítségével. Minden korosztályból szép számmal vannak hallgatói, akiknek a főpásztor hálával köszönte meg imádságos és anyagi támogatását. A mi Urunk Jézus Krisztus példája nyomán az Egyház számára mindig fontos volt, hogy az evangelizáció során igénybe vegye az adott kor legmodernebb eszközeit. Mindez Isten igéje terjesztésének szolgálatában történt és történik. Mindig voltak és vannak missziós lelkesedéstől áthatott emberek, akik Szent Pál példája nyomán úgy érzik, hogy nem hallgathatnak arról, ami történt. A rádió és televízió vagy a világháló megjelenésével az Egyház arra törekedett, hogy ezeket az új eszközöket is mind igénybe vegye. Hiszen az alapcél az, hogy az evangélium örömhíre minél több emberhez eljusson. Ebbe a sorba illeszkedik bele a Szent István Rádió és Televízió megvalósulása is – hangzott el az egri főpásztor beszédében.

Munkatársainak is köszönetet mondva hűséges szolgálatukért, emlékeztetett felelősségükre: a katolikus egyház nevében szólalnak meg. Ezért fontos, hogy egyre jobban megismerjék, gyakorolják hitünket, és egyre inkább elmélyedjenek benne. Végül kérte a névadó, a magyarság apostola, Szent István király közbenjárását az új papi és szerzetesi hivatásokért és azért, hogy őrizze a rádiót és az ott szolgáló munkatársainkat.

A rádió igazgatója, Szarvas István megköszönte a támogatást és a biztató szavakat. A médium igyekszik teljesíteni missziós küldetését – mondta. Kiemelte azok szerepét, akik részt vettek a rádió sugárzásának elmúlt évi újjáépítésében: a korábban használt frekvenciák engedélyei 2012 májusában lejártak, ezeket pályázati úton tudták újra elnyerni. Ezután újabb frekvenciákat pályáztak meg, és az adóberendezéseket is le kellett cserélni úgy, hogy a hallgatók ebből semmit nem vettek észre.

A rádió szerepét jól illusztrálja egy Miskolc környékén élő idős asszony levele: „Szép, nagy család vesz körül, több mint tíz éve pedig a katolikus rádió hangja: így sosem vagyok magányosan, egyedül. Amióta megszólalt a rádió, mindennapjaim része lett, reggeltől estig. Nagymamaként és dédnagymamaként nyolc unokám és hét dédunokám felé is igyekszem közvetíteni azt a sok szépet és jót, amit a Szent István Rádió sugároz. Főleg fiataloknak kellene hallgatni, hisz ők a jövő nemzedéke.”

Az igazgató elmondta: a Hit Éve fontos programjairól hang- és videófelvételek készültek, illetve olyan önálló műsorok is születtek, amelyek széles körben tették ismertté az Egyház e tematikus évben megfogalmazott üzenetét.

Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír

Kapcsolódó videó itt.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!