Videó: Bibliai állatok a jeruzsálemi állatkertben

Kitekintő – 2010. november 30., kedd | 14:43

Kevesen tudják, hogy a kincsekkel megrakott tarziszi hajók háromévente majmokat is szállítottak Salamon királynak. A jeruzsálemi „bibliai állatkert" látogatói sok hasonló érdekességet tudhatnak meg, és megtapasztalhatják, hogy Izrael állatvilága nem csupán teve- és birkaállományából áll.

Jeruzsálem nyüzsgő utcáitól nem messze több mint ezer állat él a bibliai állatkert 24 hektáros területén. Számos faj őshonos vagy már kihalt Izraelben, de az állatkert visszahozta őket ősi hazájukba. Például a két nagyvadat, amelyekkel az ifjú pásztor, Dávid küzdött. Az Izrael északi részén honos szíriai barnamedve több mint száz éve kihalt ezen a területen. Oroszlánok sem portyáznak már Izrael hegyein, de felbukkanásuk egykor mindennapos volt. „Úgy véljük, ázsiai oroszlánok éltek Izraelben több mint 800 éve; erről a fajról tesz említést a Biblia, ez Jeruzsálem és Júda törzsének jelképe" – mondja a park marketingképviselője.

Az elefánt nem szerepel a Bibliában, de az elefántcsontra mint luxuscikkre több helyen történik utalás. Egyes zsidó tanítók szerint a hegyi gazella valójában zsiráf volt, a Jób könyvében szereplő behemót pedig víziló.

Az állatparkban a Biblia védett állatai szabadon mozoghatnak a természetes élőhelyükhöz hasonló területen. A núbiai ibex, a bibliai vadkecske hímjének szarva akár 130 cm-re is megnőhet; az ősi zsidó templomban sófárként, ünnepi kürtként használták. Több más faj, például a perzsa dámvad, teljesen kihalt Izraelben, de egy speciális tenyésztési programnak köszönhetően ma országszerte újra megtalálható a természetben.

Az állatkertben működő Noé bárkája látogatóközpont az állatvilág megőrzésének bibliai gondolatára épül, és jelképesen összeköti a bibliai történetet a fenntartó jelenlegi célkitűzéseivel. A létesítmény célja azonban túlmutat az élővilág védelmén: az igazi cél a Jeruzsálemben élők együttélésének elősegítése. „Szeretnénk, ha ide mindenki eljönne, és mindenki jól érezné magát. Ez a hely közös érdeket szolgál: az állatokat, a természetet, a természet megőrzését" – fogalmaz a marketingképviselő.

A jeruzsálemi bibliai állatkertről szóló videó alább megtekinthető:

Magyar Kurír

(mk)