Líbiai fogolytáborokban megkínzott menekültek érkeztek Olaszországba a humanitárius folyosókon

Kitekintő – 2024. március 23., szombat | 19:01

Március 5-én az olasz kormány, olasz és nemzetközi szervezetek segítségével 97 menekült érkezett Rómába a humanitárius folyosókon keresztül. Líbiai fogolytáborokból evakuálták őket, ahol kínzás és súlyos bántalmazás áldozatai voltak. Köztük van 55 nő és 27 kiskorú, valamint néhány egészségügyi szempontból különösen sérülékeny ember. A befogadást és az integrációt a Sant'Egidio közösség segíti.

Három év alatt 1500 ember érkezik majd a humanitárius folyosókon keresztül Líbiából az olasz Belügyminisztérium, Külügyminisztérium, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), az olasz Arci kulturális és szociális segítő szervezet, a Sant'Egidio Közösség, a Protestáns Egyházak Szövetsége és a migránsok egészségügyi ellátásával foglalkozó olasz egészségügyi szervezet (INMP) által tavaly decemberben aláírt megállapodásnak köszönhetően. Az elmúlt nyolc évben 7000 menekült jutott biztonságos úton Olaszországba, Franciaországba, Belgiumba és Andorrába a humanitárius folyosóknak köszönhetően.

Az olasz AgenSIR katolikus hírügynökség portálján Raffaela Caiffa tudósított az érkezésükről. Aisha megosztotta vele a történetét: „Beteg voltam, amikor kikerültem a líbiai börtönből. Az utcán kötöttem ki, egyedül négy gyerekkel. Nem volt mit ennem. Találkoztam humanitárius munkásokkal, akik segítettek, abban is, hogy megműtsenek. Most Olaszországban vagyok, és rájöttem, hogy igazán szerencsés voltam”. Aisha 30 éves, négy gyermeke van: egy 3 éves, kétéves ikrek és egy hathónapos. Egyedül menekült el a Közép-afrikai Köztársaságban zajló konfliktus elől. Négy évig Líbiában volt, hatszor próbált átkelni a Földközi-tengeren, de a líbiai parti őrség mindig feltartóztatta.

A hírhedt fogolytáborokba vitték, ahol senki sem tud kibújni a bántalmazás alól, különösen a nők.

Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogyan fogantak a gyermekei. De az érkezés napja az öröm napja volt számára, a szeme ragyogott a reménytől, oly sok erőszak és szenvedés után. Jól beszél franciául, elmesélte, hogy Líbiába gyalog érkezett a sivatagon keresztül: „Olyan sok szenvedő ember van ott, akiknek segítségre van szükségük. Szörnyű dolgokat láttam. De ma már boldog vagyok, remélem, jó életet tudok biztosítani a gyermekeimnek”.

A legtöbben a 97 menekült közül megtapasztalták a líbiai fogolytáborok szörnyűségét, ahol kínzásnak és súlyos bántalmazásnak voltak kitéve. Az UNHCR és a kis tripoli egyházmegye tartotta velük a kapcsolatot, választotta ki őket. Sokuknak súlyos egészségügyi problémái, fogyatékosságai vannak. A férfiak nagyon soványak, rongyosak.

Etiópiából, a Közép-afrikai Köztársaságból, Szomáliából, Szudánból és Dél-Szudánból, Palesztinából és Szíriából menekültek, olyan országokból, ahol konfliktushelyzetek vannak és ahol megsértik az emberi jogokat. A Sant'Egidio közösség családjai és intézményei fogadják be őket különböző olasz régiókban. A humanitárius folyosókon a befogadás és a társadalmi integráció útja többek között magában foglalja, hogy

elkísérik őket a hivatalos ügyek intézésében, olasz nyelvtanfolyamokon vesznek részt, a gyermekeket beiskolázzák, beillesztik a felnőtteket a munka világába.

„Ezzel az új megállapodással utat nyitunk a legnehezebb helyzetben lévő emberek számára – magyarázta Marco Impagliazzo, a Sant'Egidio Közösség elnöke – Vannak közöttük súlyos betegségben szenvedők, sok bántalmazott nő. Sajnos mi személyesen nem lehetünk ott Líbiában, nem kaptunk engedélyt, de a különösen súlyos helyzeteket jelzik nekünk”.

Marco Impagliazzo üdvözölte a menekülteket, emlékeztetve őket, hogy

a mai nap csak a kezdete egy szép olaszországi holnapnak. Soha nem lesztek magatokra hagyva, senki sem fog bántani benneteket.

Boldogok vagyunk, hogy itt lesz jövőtök”.

Chiara Cardoletti, az UNHCR olaszországi, szentszéki és San Marinó-i képviselője köszönetet mondott az olasz kormánynak azért, hogy lehetővé tette az életmentő evakuálási folyamatok megvalósulását. Hozzátette, hogy a líbiai hatóságokkal is javulnak a kapcsolatok. A humanitárius folyosókon érkező csoportok üzenetet jelentenek a líbiai kormánynak, hogy vannak megoldások. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága csak a nemzetközi védelemre szoruló emberekhez tud eljutni, de Líbiában rengetegen vannak, akiket evakuálni kellene. Sajnos Olaszország az egyetlen európai ország, amely biztonságos és legális lehetőséget kínál Líbiából – tette hozzá.

A mostani megállapodás a 2021-ben aláírt első megállapodást követi, és megújítja az Olaszország által 2017-ben már kezdeményezett kötelezettségvállalást, amely lehetővé tette, hogy mintegy 1400 ember érkezzen Líbiából. A Sant'Egidio Közösség tájékoztatása szerint 2016. február 29-től napjainkig összesen 7000 ember érkezett Olaszországba, Franciaországba, Belgiumba és Andorrába a humanitárius folyosóknak köszönhetően.

Forrás: AgenSIR

Fotó: AgenSIR; Santegidio.org

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria