Megválasztották az új ukrán ortodox egyház vezetőjét

Kitekintő – 2018. december 17., hétfő | 20:18

A kijevi patriarkátushoz tartozó Epifanyij perejaszlavi és bilocerkivi metropolitát választották meg az új egységes, önálló – Moszkvától független – ukrán egyház vezetőjének a december 15-én, szombaton Kijevben tartott egyházegyesítő gyűlés résztvevői.

A bukovinai származású Epifanyij az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint a kijevi ortodox teológiai akadémia rektora, valamint a bibliai és filológiai tanszék professzora. A kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyháza csütörtökön tartott püspöki gyűlésén döntött arról, hogy őt jelöli erre a tisztségre.

A metropolitát a kijevi patriarkátus vezetője, Filaret pátriárka „jobb kezének” tartják – írta róla az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A nehezen átlátható orosz-ukrán egyházi vitában három fő egyház szerepel:

1. Az orosz ortodox egyház volt kijevi metropolitája, a követői által pátriárkává választott Filaret vezetésével 1992-ben új egyház jött létre, amely az orosz politikai nyelvezetben „a kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyháza” elnevezést kapta.

2. A moszkvai patriarkátus alá tartozó és Moszkvához igazodó, Onufrij metropolita vezette ukrán ortodox egyház.

3. A harmadik és egyben legkisebb az úgynevezett autokefál ukrán ortodox egyház, amely 1921-ben alakult meg.

A szombati egyházegyesítő gyűlésen a három Ukrajnában működő ortodox egyház közül a kijevi patriarkátus képviseltette magát a legnagyobb létszámban. Az előzetes információk szerint összesen 192 résztvevőt vártak a gyűlésre. Minden püspök egy papot és egy világi hívőt hozhatott magával. Így a kijevi a patriarkátustól 42 püspök érkezett, azaz összesen 126 küldött. Az ukrán autokefál ortodox egyháztól 12 püspök, míg a moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyházától 10 püspök jelezte vissza részvételi szándékát. Utóbbiakról azonban nem tudni, hogy közülük végül hányan vettek részt, mert a moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyházának vezetése ellenezte a részvételt, püspökei számára büntetést – tisztségeiktől való megfosztást, az egyházból való kizárást – helyezett kilátásba.

Az eddig nyilvánosságra került információk alapján az új egyházvezető tisztségének megnevezése kijevi metropolita, azaz nem pátriárka. Ugyanakkor maga az új ukrán egyház autokefál státust kap, azaz független lesz és egyenrangú minden más ország nemzeti ortodox egyházával.

Az egyházegyesítő gyűlést zárt ajtók mögött tartották a kijevi Szent Szófia-székesegyházban. Vendégként többek mellett részt vett rajta Petro Porosenko ukrán elnök is. Az új egyház vezetőjének megválasztása után a székesegyház terén összegyűlt hívők előtt Porosenko kijelentette, hogy ezzel a nappal, az egységes ukrán ortodox egyház megteremtésével Ukrajna végleg függetlenné vált Oroszországtól. Az új egyházat egy „Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka nélküli egyháznak” nevezte, olyannak, amelyben „nem imádkoznak az orosz vezetésért és az orosz hadseregért”.

Köszönetet mondott a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház azon püspökeinek, akik a fenyegetések ellenére részt vettek a gyűlésen. Ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajnában ezután sem lesz „államegyház”, az állam nem avatkozik be egyházi ügyekbe, és biztosítja a szabad vallásgyakorlást mindenki számára. 

Epifanyij megválasztása utáni első beszédében azt hangsúlyozta, hogy az új egyház kapui mindenki számára nyitva állnak, aki csatlakozni kíván hozzá.

Petro Porosenko ukrán elnök áprilisban fordult I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkához azzal a kéréssel, hogy adjon önállóságot az akkor még az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó ukrán ortodox egyháznak.

A folyamat elindult, Konstantinápoly kijelentette, hogy joga van az ökumenikus pátriárkának döntenie a kérdésben, továbbá visszavette joghatóságát az ukrán ortodox egyház fölött Moszkvától. A konstantinápolyi szinódus október elején úgy döntött, hogy amint létrejön az egyesített ukrán ortodox egyház, az ökumenikus pátriárka megadja az új egyházvezetőnek a tomoszt, vagyis az önállóságról szóló iratot.

Moszkva viszont hevesen ellenzi az ukrán ortodox egyház önállóvá válását, az orosz világi és politikai vezetés egyaránt az évezred egyházszakadásának nevezi.

Forrás: MTI

Fotó: UNIAN

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria