Re bíboros homíliája: A hit adott támaszt Pell bíborosnak az utolsó nehéz években

Kitekintő – 2023. január 16., hétfő | 13:03

Giovanni Battista Re bíboros, a bíborosi kollégium dékánja mutatta be január 14-én az ausztrál George Pell bíboros gyászmiséjét, az utolsó ajánlás és a búcsúvétel szertartását Ferenc pápa vezette.

Január 10-én váratlanul elhunyt George Pell bíboros, a Gazdasági Titkárság emeritus prefektusa, gyászmiséjét január 14-én, szombaton délelőtt tartották a Szent Péter-bazilikában. A temetésen mondott homíliájában a bíborosi kollégium dékánja, Giovanni Battista Re bíboros emlékeztetett arra, hogy „George Pell bíboros földi életének váratlan megszakadása mindannyiunkat megrendített”. Az ausztrál születésű bíboros „jelen volt velünk XVI. Benedek emeritus pápa gyászmiséjén és koncelebrált a bazilika előtti téren. 81 éves kora ellenére úgy látszott, jó egészségnek örvend” – mondta Re bíboros.

Giovanni Battista Re ezután emlékeztetett arra, hogy Pell bíboros életének utolsó éveire rányomta bélyegét az igazságtalan és fájdalmas ítélet. „2017 júniusában szexuális zaklatással vádolták Ausztráliában, és a tárgyalás során börtönbüntetésre ítélték” – mondta. „Pell bíboros 404 napot töltött két szigorúan őrzött börtönben, Melbourne-ben, majd Barwonban, beleértve egy időszakot, amelyet magánzárkában töltött” – jegyezte meg. Ezt követően az ausztrál Legfelsőbb Bíróság 2020 áprilisában felmentette Pell bíborost az ítélet hatályon kívül helyezésével. „Nagy szenvedést élt meg, amelyet Isten ítéletébe vetett bizalommal viselt el” – hangsúlyozta a szentmise szónoka. Ezzel példát mutatott arra, hogyan lehet méltósággal és belső békével elfogadni az igazságtalan büntetéseket is. A hit és az ima nagy vigaszt és támaszt nyújtott Pell bíborosnak abban a nehéz időszakban. „Annak érdekében, hogy megismertesse, mennyit segít a hit és az ima az élet nehéz pillanataiban, és hogy támogassa azokat, akiknek igazságtalanul kell szenvedniük, kiadott egy naplót, amelyet a börtönben töltött hosszú napjai alatt írt” – emlékeztetett Re bíboros.

Végezetül hangsúlyozta, hogy Pell bíboros „Isten embere és az Egyház embere volt, akit mély hite és a tanításban való nagy állhatatossága jellemzett, amelyet mindig habozás nélkül és bátran megvédett, és csak a Krisztushoz való hűségre törekedett”.

A gyászmise végén Ferenc pápa vezette az utolsó ajánlás és a búcsúvétel szertartását.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria