Sajtótájékoztatót tartottak a Vatikánban Ferenc pápa magyarországi apostoli útjáról

Kitekintő – 2023. április 22., szombat | 19:25

Matteo Bruni, a szentszéki sajtóközpont igazgatója pénteken délben mutatta be az újságíróknak Ferenc pápa magyarországi látogatásának programját. A Szentatya április 28–30-a között Budapesten találkozik a politikai és vallási vezetőkkel, a fiatalokkal, szegényekkel, az ukrán menekültekkel, a papsággal, és az egyetemi világ szereplőivel.

Ferenc pápa 41. apostoli útja egy ígéret beteljesítése, amit a magyar népnek és egyháznak tett, miután 2021 szeptemberében lezárta az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Akkor csak néhány órát töltött Budapesten, de megígérte, hogy visszatér majd egy hosszabb, az egész országnak szóló látogatásra. A vatikáni szóvivő emlékeztetett rá, hogy Szent II. János Pál pápa a '90-es években kétszer is járt Magyarországon.

Három napot tölt Ferenc pápa Budapesten, a „hidak városában”,

mely átélt háborúkat, megszállásokat, pusztítást és újjáépítést, szakadást és újraegyesítést, s ahová tavaly február 24. óta megállás nélkül érkeznek a menekültek Ukrajnából. A Szentatya találkozni fog civil és politikai vezetőkkel, köztük Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel; püspökökkel és papokkal, szegényekkel, menekültekkel, fiatalokkal, beteg gyermekekkel; a tudományos és kulturális élet kiemelkedő személyiségeivel. A már közzétett programba beillesztettek egy találkozót a görög-katolikus közösséggel is. Összesen tíz nyilvános és magántalálkozója lesz a Szentatyának, a különböző látogatásokat és szertartásokat egybe véve. Hat beszédet mond majd, mindegyiket olasz nyelven – ezek nagyrészét kivetítőkön, fordításban olvashatják majd a hívek.

Az apostoli út középpontjában az európai egység, a fiatalok jövője és az ökumenikus párbeszéd áll majd.

A pápa bátorítani fogja a magyar egyházat, amely megélte az üldözést, szólni fog a háború drámájáról, és felhívást intéz a békéért Magyarországon, mely 135 kilométernyi szakaszon határos a szenvedő Ukrajnával. Ide érkezik busszal, vonattal vagy autóval sok menekülő, akiknek jelentős része tovább utazik Németország, Hollandia, Olaszország és más nemzetek felé.

A Szentatya kinyújtja kezét a menekültek felé, mint ahogyan a keresztény közösség felé is, mely sokat szenvedett a múltban a totalitárius rezsim uralma miatt, ami különösen keményen nyomta el a hitet és a vallást, főként a Rómához kötődő kapcsolatában – emlékeztette a nemzetközi sajtót Matteo Bruni. Magyarország nem feledkezik el püspökeiről, papjairól, híveiről, akiket megöltek vagy bebörtönöztek, mint ahogyan a földalatti egyház idejéről sem, amikor titokban szentelték a papokat, akik gyárakban dolgoztak. Nem felejti el a magyar szenteket és boldogokat, akik ma is szólnak hozzánk, kiemelten Mindszenty József bíboros, akinek Ferenc pápa 2019-ben elismerte hősies erényeit. Az ő hite, ellenállása és küzdelme fontos adalékot nyújt a magyar katolikusok megértéséhez – húzta alá a vatikáni szóvivő, aki ezután végigsorolta a pápalátogatás főbb pontjait.

Az apostoli út eseményei kizárólag Budapesten zajlanak, a pápa nem látogat el olyan szimbolikus helyszínekre, mint például a Pannonhalmi Főapátság, mely a keresztények közötti párbeszéd egyik fontos vonatkozási pontja.

Az ökumenizmus gyakran előkerül majd Ferenc pápa beszédeiben, mint ahogyan a környezetvédelem is (A pápa már megdicsérte Magyarországot ezért). Szó lesz még a jövő nemzedékek, az élet és a család jövőjéről is. Ezekről a kérdésekről a pápa már tárgyalt 2021 szeptemberében Orbán Viktorral és Áder Jánossal egy zárt ajtók mögött megtartott találkozón. A beszédekben kiemelt helyet kap a béke és a háború is. Néhány száz kilométerre leszünk az ukrán határtól, ezért számíthatunk rá, hogy a Szentatya fájdalmának ad hangot a konfliktus miatt, és szólni fog a béke kereséséről – tette hozzá a szentszéki sajtóigazgató.

Európa szívében járva nehéz nem gondolni az Európai Unió és az egész földrész jövőjére.

A magyarokon keresztül fog üzenni a pápa Európa egészének, melyet a nemzetek közössége épített föl lelkesen.

Ez a lendület talán megkopott az évek során, és most el kell gondolkodni Európa és az európaiak szerepéről nemcsak politikai, hanem társadalmi és kulturális szempontból egyaránt. A népek Európája ez, melynek megvan a maga történelme, de egyben felelősséget is hordoz a világ békéje iránt.

Ferenc pápa kíséretében utazik egy ápoló és egy orvos. A vatikáni delegációban a szokásos tagokon kívül jelen lesz a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa, Claudio Gugerotti érsek és a Püspöki Kongregáció prefektusa, Robert Francis Prevost püspök, akik általában nem szoktak a pápai utakra elmenni, de most a magyar egyházat buzdítják majd. A pápai repülőgépen utazik a kormányzóság egyik alkalmazottja is.

Az újságírók kérdésére válaszolva végül Matteo Bruni elmondta: nem szerepel a programban találkozó a moszkvai ortodox egyház képviselőivel, köztük Hilarion metropolitával, akit tavaly Budapestre helyeztek, ugyanakkor nem kizárható egy ilyen találkozás, illetve jelenlétük a különböző eseményeken.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria