Kápolnát építenének a székelyföldi Krisztus-kilátó mellé

Külhoni – 2014. augusztus 19., kedd | 17:13

2012 novemberére készült el, és egy éve avatták fel Zavaczki Walter Levente 22 méter magas Krisztus-szobrát a Hargita megyei Gordon-tetőn. A Nyikó mentére tekintő többszintes alkotás mellé kápolnát is szeretnének építeni – írja a Krónika.ro.

A bogárfalvi Pro Temp Alapítvány kezdeményezte, a Nyikó menti falvak és vállalkozások támogatásával létrejött beruházás kivitelezését 2010 tavaszán kezdték el. A Kelet-Európa legnagyobb Krisztus-ábrázolásának számító, huszonkét és fél méter magas kilátó tervezője Zavaczki Walter Levente szobrászművész.

A Krisztus-szobor 2012 novemberére készült el. A többszintes szerkezetre csigalépcsőn lehet feljutni; a szobor „szegycsontjánál” a szejkei út felé, „tarkóján” a Kalonda irányába nyílik kilátás. A környék új nevezetességét tavaly augusztus 17-én avatták fel ünnepélyesen.

A Gordon-tető aljáig járható, utána már göröngyös út vezet fel a sokak által pléhkrisztusként emlegetett kilátóig, bár a nehézségek nem szegik a kirándulók kedvét – a létesítményt hétköznap is, hétvégén is látogatják.

Kovács Lehel farkaslaki polgármester tájékoztatása szerint a tetőre vezető út helyreállítása folyamatban van; a barázdák elegyengetéséhez a folyamatos esőzés miatt sem tudtak hozzálátni. Sikerült megfelelő erőgépet szerezni, így két héten belül rendeződik az út helyzete. A farkaslaki községházán működő turisztikai irodában óriási volt az érdeklődés, ezért az idei szezonban külön csomaggal rukkoltak elő, melynek részeként a Krisztus- és az oroszhegyi kilátót tekinthetik meg a kirándulók.

A monumentális alkotást Makovecz Imre pozitívan bírálta el; és egyik utolsó tervét, a kilátóhoz vezető úton felépítendő kápolna rajzát ajándékozta a kezdeményezőknek.

„Tervbe vettük a kápolna kivitelezését, az alapkövet is elhelyeztük, de forráshiány miatt egyelőre a tervezés szintjén rekedt meg a beruházás” – mondta el Fancsali Péter, a Pro Temp Alapítvány titkára.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria