Útravaló – 2021. szeptember 7.

Nézőpont – 2021. szeptember 7., kedd | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak. 

Annak titkát fontolgatva, magát Jézus miképp adta táplálékul minekünk. Lukács evangéliuma megjegyzi, hogy Mária a szívébe véste a pásztorok és Jézus szavait. A titokhoz való közel kerülés egyik formája a szavak ismételgetése, ami segíti az értelmi megismerést. Aztán a befogadott szöveggel való együtt levés megnyitja a szív ajtaját, s ha engedjük, lefoglal magának, formál. Mi lenne, ha ma, ilyen módú imádságként ellennénk azokkal a szavakkal, amiket Pál az Úrtól kapott: az Eucharisztia alapításának mondataival. A szentmisék alapján talán kívülről is tudjuk, hisz vasárnapról vasárnapra halljuk. Most kezdjük el ízlelgetni, mint táplálékot, hogy életünk részéve legyen.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria