A relatív igazságtól az abszolút igazságig – kerekasztal-beszélgetés a kőszegi domonkosoknál

2016. október 9. vasárnap 14:00

Október 7-én a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium dísztermében került sor az „Igazságról? Ma?” című kerekasztal-beszélgetésre.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A prédikátorok rendje alapításának 800. évfordulója alkalmából, a kőszegi domonkos nővérek által rendezett jubileumi ünnepséget lezáró disputa különböző tudományterületek képviselői között zajlott. A diskurzusban részt vett Petres Erika Lúcia OP filozófus, Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, Németh Norbert egyetemi lelkész, teológus, valamint Pók Attila történész. A beszélgetést a Duna Televízió munkatársa, Hernády Zsolt Géza moderálta.

Németh Norbert gondolatmenetét azzal kezdte, hogy a nyelv mint a kommunikáció eszköze arra hivatott, hogy az igazságot kifejezze. A teológus saját tudományáról szólva kiemelte: a teológia fundamentumát az az igazságfogalom jelenti, amit Jézus határozott meg – „Én vagyok az út, az igazság és az élet” (Jn 14,6). A teológia számára minden igaz, ami Jézus Krisztus valóságának, az abszolút igazságnak megfelel. Németh Norbert úgy véli, minden tudomány számára a középpontban az igazság megismerése áll. A teológia arra vállalkozik, hogy a teljes igazságot ismerje meg, míg más tudományágak az igazság valamely szeletének a megismerésére, felfedezésére vállalkoznak. Az igazság fogalmát az Ószövetség és az Újszövetség tükrében is meghatározta, rámutatva: az Ószövetség az igazsághoz való hűség gondolatát hordozza. Az igazság mindig az Isten oldaláról érkezik, és soha nem az ember oldaláról. A választott nép története a hűtlenség nagy története, amely ránk is érvényes. Az Újszövetségben a megtestesüléssel az Isten hűsége „kézzelfoghatóvá” válik. Az Újszövetség döntő pillanata a személyes találkozás Jézus Krisztussal. Ezért sem véletlen, hogy XVI. Benedek pápa a keresztény lét kezdetét ennek a találkozásnak a pillanatától számítja, miként azt olvassuk a Deus caritas est kezdetű enciklikában.

Uzsalyné Pécsi Rita a nevelés területe felől közelítette meg az igazság fogalmát. A neveléskutató rámutatott arra, hogy a nevelőnek a lehetőségekhez képest a legjobb vezetési módszert kell megtalálnia. A nevelés nem más, mint a jelenlevő élet és a jövőbeli élet szolgálata, amely közel van az abszolút igazsághoz. A nevelés célja az, hogy a gyermekben megszülessen az istenarc. A moderátor azon felvetésére, mely szerint szülőként, tanárként gyakran „salamoni döntéseket kell hozni egy-egy eltépett dologgal kapcsolatban”, a neveléskutató elmondta, hogy két gyermek között kialakult konfliktusban nem az igazságszolgáltatásra, hanem a rend helyreállítására kell törekedni. Uzsalyné Pécsi Rita álláspontja az, hogy a jó nevelőnek „atyaarcúnak” kell lennie, aki végtelenül igazságos és irgalmas.

Pók Attila a történelemtudomány és az igazság összefüggéséről szólva hangsúlyozta, a tudományosság követelményének csak az tud eleget tenni, aki a forrást, az elméletet és a módszertant egymás mellé tudja állítani, és társadalmi szempontból releváns kérdésekre keresi a választ. A történész kiemelte, a nemzeti történelem elsősorban a nemzeti identitás kialakulását szolgálja. A történelemtudomány a nemzeti mítoszokkal szemben más irányban halad: megkérdőjelezi a nemzeti történelem igazságát, a nemzeti és ideologikus narratívák kizárólagos igazságát. Az MTA Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója szerint a gyermekeknek nem lehet posztmodern relativizmussal tanítani a történelmet. Miként a gyermek fokozatosan ismeri meg a környezetét, akként kell megismernie a történelmet is, fokozatosan lehet a történelmi ismereteket bővíteni. Az identitás kialakítását nem szolgálják a tudományosan megalapozott tények. Vannak bizonyos történelmi személyekről kialakult imázsok, amelyeket a tudomány megcáfol. Ezeket a tudományos eredményeket azonban csak körültekintéssel lehet átvinni az oktatásba és a közéleti retorikába.

Petres Lúcia elmondta, az igazságkeresés egyidős a nyugati filozófiával. A Németh Norbert által említett abszolút igazság koncepciójával szembeállította a posztmodern gondolkodást, amely tartózkodik attól, hogy bármit is abszolútnak nyilvánítson. Petres Lúcia meglátása szerint ez abból fakad, hogy ami abszolút, az követelményeket támaszt. Ezért a posztmodern állapotban az igazság mindig relatív, a kontextustól válik függővé. A filozófus a posztmodern kor problémáját abban látja, hogy nem mer elköteleződni. A filozófusoknak nincs többé bátorságuk kimondani Isten létezését. Az igazság és a szabadság összefüggéséről szólva Martin Heidegger gondolatát idézte a felszólaló, aki a szabadságot nem önkényességként értelmezi, hanem nyitottságként, amely magában foglalja a másik szabadsága tiszteletben tartásának követelményét, birtoklási vágytól mentesen. Hiszen heideggeri értelemben a szemlélésben tárul fel az igazság. A domonkos nővér kifejtette, a posztmodern relativizálás ugyan felszabadító egyes tudományokra nézve, de az egyéni élet szintjén válságot okoz, mert a határok elmosódásával elvesznek az igazodási pontok, minden igazság egyenértékű, szubjektív szabadsághoz kötődik. Éppen ezért rendkívül fontos az, hogy a keresztények merjenek állást foglalni az abszolút igazság mellett.

Fotó: Bókay László

Ikker Eszter/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
orvosmisszio-szuzanya-aldasaval-csokay-andras-eloadasa-parbeszed-hazaban
Orvosmisszió a Szűzanya áldásával – Csókay András előadása a Párbeszéd Házában

Február 20-án este a Párbeszéd Házában „Egy idegsebész missziós orvos tapasztalatai a mai Afrikában egy katolikus kórházban” címmel Csókay András tartott előadást, hatalmas érdeklődés mellett.

14:51
ferenc-papa-imadkozom-azokert-akik-eretneknek-belyegeznek
Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban jelent meg.

11:57
Mai evangélium – 2018. február 21.

Mai evangélium – 2018. február 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – 11,29–32

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle