Szalézi cirkuszmisszió Argentínában

Megszentelt élet – 2016. május 30., hétfő | 9:56

2014 októberében jött létre a „Circo Social Saltimbanqui” (Mutatványosok Szociális Cirkusza), amelyben több mint harminc fiatal vesz részt, akik különböző lelkipásztori tevékenységekkel segítik az argentínai Córdoba tartománybeli San Vicentében működő Páduai Szent Antal szalézi házat.

A fiatalokból álló cirkusz tagjai zsonglőrködnek, trapézon dolgoznak, akrobatikus mutatványokat és bűvész trükköket mutatnak be annak érdekében, hogy vidámságot vigyenek környezetükbe.

A kortárs cirkusz a testi és lelki növekedés helye, amelyet a gyerekekkel együtt alakítanak, hogy a játék során megtapasztalhassák az örömöt, amelyet így tovább tudnak adni másoknak is.

Ahogy Don Boscót biztatták, hogy látogassa meg a börtönöket és a perifériákat, hogy maradjon a rászorulók között, úgy a cirkusz is szeretne elérni oda, ahol a leginkább szükség van rá: az utcákra, parkokba, terekre, hogy felhívja mindenki figyelmét arra, hogy a cirkuszművészeten keresztül is meg lehet tapasztalni Jézus szerető jelenlétét.

A szociális cirkusz úgy van kialakítva, hogy „a változás motorja legyen, meghívja az embereket, hogy összhangban éljenek saját környezetükkel és átalakítsák a szociális tér egészét egy igazságosabb, változatosabb és toleránsabb társadalommá”.

Megtartva a kellő egyensúlyt, a szociális cirkusz egyesíti a cirkuszművészetet és a társadalomtudományokat annak érdekében, hogy a veszélyeztetett fiatalokat bevonja a közös játékba.

Átitatva Don Bosco nevelői stílusával, így válik szalézi szociális cirkusszá, lehetővé téve, hogy a fiatalok megtapasztalják a szalézi karizmát a cirkuszművészeten keresztül. Ez azt jelenti, hogy tisztelettel és bizalommal teli, biztonságos családi környezetet kínálnak a gyermekek, tinédzserek és fiatalok számára, hiszen ez a cirkusz úgy van felépítve, hogy egyszerre játszótér, otthon, iskola és plébánia legyen. A cirkuszban tevékenykedő fiatalok nagy hittel tekintenek feladatukra, hirdetve, hogy a művészet átalakít és szárnyakat ad az álmaiknak.

A „Circo Sociale Saltimbanqui” tevékenységeit követni lehet a Facebook-on is.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria