Ferenc pápa a bíborosoknak: Egyikünk sem érezheti magát „felsőbb rendűnek” senkinél!

Június 28-án délután a Szentatya ünnepélyes szertartás keretében tizennégy új bíborost nevezett ki a Szent Péter-bazilikában a bíborosi testület jelenlétében. Az új bíborosok megkapták a bíbor színű birétumot, a gyűrűt, elmondták a hitvallást és engedelmességet fogadtak a... »

2018. június 28., csütörtök

Pápai legek

Ki ült a leghosszabb, és ki a legrövidebb ideig Péter trónján? Ki volt a legfiatalabb, és ki a legidősebb egyházfő? Kit tartottak a legtevékenyebb pápának? Tobias Glenz a „legek” alapján tekintette végig a pápák hosszú, 266 főt számláló sorát – írását a Katholisch.de... »

2017. október 27., péntek

Anthony Hopkins játssza XVI. Benedeket egy most készülő játékfilmben

A Netflix megbízásából forgatott játékfilm a XVI. Benedek és Ferenc pápa közötti átmenetet kívánja feldolgozni, olyan sztárokkal a főbb szerepekben, mint Anthony Hopkins és Jonathan Pryce.

2017. szeptember 11., hétfő

Egy lépéssel közelebb I. János Pál boldoggá avatásához?

Mindössze harminchárom napig tartott I. János Pál pápasága – lehet, hogy hamarosan mégis boldoggá avatják. Az egyik döntő érv Joseph Ratzinger bíborosnak köszönhető.

2017. szeptember 4., hétfő

Poupard bíboros képviseli a pápát az avignoni megemlékezéseken

Ferenc pápa április 22-én különleges küldöttévé nevezte ki Paul Poupard bíborost, az egykori Kultúra Pápai Tanácsának nyugalmazott elnökét a pápák avignoni tartózkodásának hetedik centenáriuma alkalmából június 23. és 25. között tartandó megemlékezésekre.

2017. április 23., vasárnap

Három éve választották meg Ferenc pápát

A Szentatya megválasztásának harmadik évfordulója alkalmából Vértesaljai László SJ jegyzetét adjuk közre.

2016. március 13., vasárnap

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 13-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán megválasztásának harmadik évfordulóján.

2016. március 13., vasárnap

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 12-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2016. március 13., vasárnap

Ferenc pápa a Paris Match-nak: Amikor megölelem a híveket, tudom, hogy Jézus tart karjában engem!

Október 15-én francia nyelvű exkluzív interjú jelent meg Ferenc pápával a Paris Match című folyóiratban. A fotókkal gazdagon illusztrált beszélgetésre október 9-én, a Vatikánban került sor. A Caroline Pigozzi által készített interjú magyar fordítását teljes terjedelmében... »

2015. október 16., péntek

Ferenc pápa: „Az emberi drámák mélyen megrendítenek” – interjú a Szentatyával

Teljes terjedelmében közöljük a Ferenc pápával (május 21-én) készült interjút, amely a Tres Arroyos-i (Buenos Aires) La Voz del Pueblo című argentin napilapban jelent meg május 24-én. A fordítást az eredeti spanyol változatból Tőzsér Endre SP készítette.

2015. május 26., kedd

Bottari de Castello: Ferenc pápa a szíveken keresztül újítja meg az egyházat

Ferenc pápa megválasztásának második évfordulója alkalmából március 12-én ünnepélyes hálaadó szentmisét mutatott be Alberto Bottari de Castello érsek, apostoli nuncius Erdő Péter bíborossal és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival Budapesten, a Szent... »

2015. március 12., csütörtök

Erdő Péter: Egyházjog

A Szent István Társulat gondozásában (Szent István kézikönyvek 7.) látott napvilágot Erdő Péter: Egyházjog című könyve, melyről Szuromi Szabolcs Anzelm O.Praem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora írt ismertetőt.

2014. december 27., szombat

Nello Scavo: Bergoglio listája. Ferenc pápa az argentin diktatúra ellen

Amikor a konklávé megválasztja az új pápát, a világ közvéleményének figyelme azonnal ráirányul a Péter-utódra: nemcsak tanítása, egyházi pályája, de magánélete, személyes története is érdekli az embereket, legyenek katolikusok, vagy sem.

2014. december 7., vasárnap

Megjelent CD-n a pápaválasztás kísérőzenéje

A Ferenc pápát 2013-ban megválasztó konklávét kísérő egyházi zenéket tartalmazza az a CD, amely nemrég jelent meg a Vatikán gondozásában. Ez az első alkalom, hogy a pápaválasztás hangfelvételei lemezre kerültek – adja hírül az MTI.

2014. november 14., péntek

Napi sajtószemle

A szeptember 1-jei lapok szemléje

2014. szeptember 1., hétfő

Önkormányzati és püspökségi dolgozók látogatása a szombathelyi püspöki palotában

A Vas Megyei Önkormányzat és a Szombathelyi Püspökség dolgozói látogatást tettek az egyházi gyűjteményekben június 30-án. Bejárták a püspöki palotát, az egyházmegyei múzeumot és kincstárat, valamint az egyházi könyvtárakkal is megismerkedtek – tájékoztat a Szombathelyi... »

2014. július 5., szombat

Kurt Koch: Ferenc pápa szentföldi útja új lendületet ad az ökumenének

Mióta VI. Pál pápa 50 évvel ezelőtt találkozott Athenagorasz ökumenikus pátriárkával, sok minden történt az ökumené területén – mondta a Vatikáni Rádió német szerkesztőségének Kurt Koch bíboros, aki az ökumené vatikáni felelőseként elkíséri Ferenc pápát a... »

2014. május 17., szombat

XXIII. János pápa – Egy ember, aki engedte, hogy az Úr vezesse

Április 27-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapján Ferenc pápa szentté avatja elődeit, XXIII. Jánost és II. János Pált. Török Csaba teológus írásával emlékezünk XXIII. János pápára.

2014. április 25., péntek

A pápa fő helyre ültette az argentin hulladékgyűjtögetőt

A neves személyiségek között fenntartott helyet kapott Ferenc pápa három külön meghívottja. Sőt, ők még közelebb is ültek az oltárhoz. A Szentatya maga mellett akarta őket péteri szolgálatának kezdetén.

2013. március 20., szerda

A L’Osservatore Romano melléklete Ferenc pápáról

A péteri szolgálatba való beiktatás alkalmából a vatikáni napilap négy oldalas mellékletet adott ki.

2013. március 20., szerda

tovább »