Szent Patrik-napi fesztivál Budapesten

2015. március 17., kedd - 2015. március 22., vasárnap

Március 17-én az írek védőszentjére, Szent Patrikra emlékeznek világszerte. Az eredetileg katolikus ünnep a Föld számos pontján szétszóródott írek összetartozásának és nemzeti öntudatuk erősítésének, megélésének napja, amely Írországban nemzeti ünnep. Ezen a napon az emberek ír ételeket esznek, ír italokat isznak, lóherét tűznek a ruhájukra, vagy teljesen zöldbe öltöznek.

Budapesten 1994 óta rendeznek Szent Patrik-napi fesztivált, amelynek elindítója az Magyar-Ír Baráti Szövetség (HIFA) volt. A szervezet azóta is aktív szerepet vállal az ír kultúra hazai népszerűsítésében.

Idén is felettébb izgalmas és változatos program-kavalkáddal találkozhat Budapesten az ír kultúrát kedvelő nagyközönség.

A programsorozat a G3 Rendezvényközpontban (VI. ker. Király utca 8–10., Central Passage) veszi kezdetét március 17-én, kedden 20 órától egy autentikus ír táncshow-val, koncertekkel és tombolával a HIFA szervezésében.

A hét további kiemelt, Szent Patrikkal kapcsolatos budapesti programjai:
Március 20., péntek 20 óra: A legfinomabb fátyolszövet – zenés ír-skót irodalmi est Szemerédi Bernadett színművész és az Eclectica Acoustic Trio előadásában. Helyszín: Nyitott Műhely (XII. ker. Ráth György u. 4.)

Március 21., szombat 20 óra: Szent Patrik Napi BRAN koncert a Fonó Budai Zeneházban (XI. ker. Sztregova u.3.)

Március 22., vasárnap 13.30-15.00 óra: Szent Patrik napi felvonulás az Ír-Magyar Üzleti Kör szervezésében. Gyülekezés: V. ker. Szabadság tér.
Ezt követően éjszakába nyúlóan zenei fesztivált tartanak a szervezők 20 együttes részvételével az INSTANT-ban (VI. Nagymező u. 38.).

Bővebb információ a programokról a csatolt dokumentumban olvasható.  

Szent Patrik életéről itt olvashat az érdeklődő.