„Belül pásztorok” – Ferenc pápa írt előszót Bagnasco bíboros könyvéhez

Ferenc pápa – 2022. szeptember 26., hétfő | 11:04

Lelkipásztorok belül. Egyház, társadalom és személy (Pastori Dentro. Chiesa, società e persona) – a címe Angelo Bagnasco bíboros, nyugalmazott genovai érsek, az Olasz Püspöki Konferencia egykori elnöke könyvének, amelyet a Paulinus kiadó adott ki, és amelyhez Ferenc pápa írt előszót.

A pápa örömének ad hangot az előszó megírására való felkérés kapcsán és hangsúlyozza, hogy a bíboros gondolatai az Olasz Püspöki Konferencia második elnöki mandátuma idején szerzett tapasztalataiból származnak. A Szentatya elismerését fejezi ki, hogy a szerző reflektorfénybe állít olyan témákat, mint az oktatás, a család, a szegénység és a politika, „azzal a szándékkal, hogy visszavezesse őket eredeti alapelvükhöz”: Jézus hirdetéséhez.

A pápa szerint az út a hitre nevelés marad, hogy újra felfedezzük a személyt Krisztus misztériumából kiindulva.

E kötet nem csupán tisztelgés a történelem előtt, hanem útmutató is ahhoz, hogy a püspökök miként olvassák korunk jeleit.

A püspöknek, a lelkipásztornak arra kell törekednie, hogy tekintetét testvéreire fordítsa, szolgálatkész magatartással és annak tudatában, hogy élete „nem az övé, mert Istennek adta”. A pásztornak hirdetnie kell Isten Igéjét, és meg kell testesítenie azt az Egyházban és a személyes életében – írja a pápa.

Rámutat, hogy ebben az igehirdetésben és az azt követő útban rejlik a pásztorok igazi öröme, akik „a bárány illatát” hordozzák, akik nyájuk között élnek, és akik „emberhalászok”.

A pápa elismerését fejezi ki e kötet címéért, amely azt sugallja, hogy a püspökök „belül pásztorok”; és arra hívja őket, hogy mindig a sebeket hordozókra és a kirekesztettekre fordítsák tekintetüket.

Bagnasco bíborosnak sikerült megmutatnia, hogy az Egyház élő, lélegző szervezet, és nem csupán egy bürokratikus felépítmény – jegyzi meg Ferenc pápa, és az előszó végén méltatja a művet azért a segítségért és útmutatásért, amelyet az Úr minden pásztorának kínál;  hozzáteszi, hogy

nemcsak a püspököknek és munkatársaiknak ajánlott olvasmány, hanem a világi hívőknek és azoknak a keresztényeknek is, akik úgy érzik, távol állnak az Egyháztól, mert arra serkent, hogy elgondolkodjunk korunkról.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria