A napod is szebb lesz tőle, ha megnézed, milyen himnusszal várják Ferenc pápát Romániába

Ferenc pápa – 2019. május 17., péntek | 9:48

Május 11-én mutatták be hivatalosan Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos himnuszát, melyet a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye készített el és adott közre. A himnusz refrénje az apostoli út jelmondatát idézi: Járjunk együtt!

A himnuszt a főegyházmegye pápaváró családos rendezvényén mutatták be május 11-én, szombaton: az Öröm Fesztiválján több mint ezer résztvevő jelenlétében csendült fel először. Az egyik legnagyobb romániai nézettséggel rendelkező DIGI 24 csatorna élőben közvetítette a bukaresti Szent Ágnes-templom előtt megrendezett ünnepi alkalmat, ahol a jelenlévők – szülők és gyerekek – énekelve, táncolva kapcsolódtak be, és együtt énekelték a fülbemászó dallamot.

A bukaresti főegyházmegye YouTube-csatornáján közreadott pápaváró himnusz szövegét és zenéjét a főegyházmegye papja, Ieronim Ambăruși szerezte (aki önmaga is feltűnik a videoklip elején). A zene és a szöveg együtt kifejezi a romániai hívek örömét, hogy május 31. és június 2. között országukban köszönthetik Ferenc pápát.

A videoklipben Bukarest különböző plébániáiról tizenhét szólista és több mint ötven énekes szerepel. A klipet a főegyházmegye különböző plébánián vettek fel, több mint kétszáz, minden korosztályt képviselő résztvevő közreműködésével. Az énekesek egyike sem hivatásos énekes, mellettük családok, gyerekek és a plébániákon szolgáló papok is feltűnnek a videoklipben.

A bukaresti főegyházmegye által készített himnusz refrénjében – mely az apostoli látogatás mottóját veszi alapul – kifejezi: Járjunk együtt, ő várja, hogy eljöjjünk, hogy az atyai házban egyesüljünk, nagyok és kicsik, szegények és gazdagok, mindannyian meg vagyunk híva, ugyanarra a szeretetre hív az utunk és hivatásunk.

* * *

A Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegyét XIII. Leó alapította 1883. április 27-én. A főegyházmegye területén – mely a legnagyobb területtel rendelkező egyházmegye Romániában, a történelmi Havasalföld és Dobrudzsa teljes területét lefedi – körülbelül 40 ezer római katolikus él, akiket 66 plébánián 114 pap szolgál.

Forrás: HotNews.ro, Arcb.ro, Papalabucuresti.ro

Fotó: Papalabucuresti.ro

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria