A pápa a római egyházmegye püspökeinek: Gondoljuk át az általános helynök szerepét!

Ferenc pápa – 2024. április 11., csütörtök | 11:02

A Szentatya április 8-án, hétfőn délelőtt kihallgatáson fogadta római egyházmegyéje püspöki tanácsát, miután szombaton, április 6-án Angelo De Donatis bíborost, 2017 óta szolgáló római általános helynökét kinevezte a Szentszék új főpenitenciáriusává.

Amíg a római egyházmegye általános helynöki tisztsége betöltetlen marad, addig minden funkciót és hatáskört, beleértve a jogi képviseletet is, Baldassare Reina püspök, helyettes helynök gyakorolja.

Két nappal a korábbi római általános helynök felmentése és új fontos feladattal való megbízása után Ferenc pápa hétfőn délelőtt az Apostoli Palotában találkozott a római egyházmegye püspöki tanácsának nyolc tagjával. „A bíborosi helytartói szerep különleges jellege miatt Ferenc pápa közölte egyházmegyéje segédpüspökeivel, hogy időbe telik annak megfontolt megkülönböztetése, hogy ki töltse be ezt a fontos hivatalt” – olvasható a római helynökség kihallgatás után közzétett jegyzékében.

A Szentatya szándékénak megfelelően elkezdődik tehát egy „átmeneti időszak”, melyben a pápa „a már korábban megkezdett lelkipásztori szolgálat és adminisztratív tevékenység folytatására buzdította a püspököket”. A 2023. január 6-án közzétett Ecclesiarum Communio apostoli konstitúció 14. cikkének (3) bekezdése szerint a Római Vikariátus megszervezésével kapcsolatban amíg a bíborosi helynök tisztsége betöltetlen, addig minden funkcióját és jogkörét, beleértve a jogi képviseletét is a helyettes vikárius – jelenleg az 54 éves Baldassare Reina püspök – gyakorolja.

A 2023-as Annuario Pontificio (Pápai Évkönyv) adatai szerint a 3 175 800 lakosú Róma városában 2 602 740 a római katolikus hívek száma, akik 332 területi plébániához és 245 missziós állomáshoz tartoznak. Lelkipásztori ellátásukról jelenleg 1820 római egyházmegyés pap és 9 papszentelés előtt álló római diakónus gondoskodik, míg 1353 az Örök Város különféle intézményeinél dolgozó, de a római egyházmegyébe nem inkardinálódott papok száma. A papok szolgálatát 135 állandó római diakónus segíti. A római egyházmegyében 3562 férfiszerzetes és 22 710 női szerzetes tevékenykedik. A római egyházmegye püspöke a római pápa, bíboros helynöke munkáját nyolc segédpüspök támogatja, akik az egyházi élet különféle területeiért felelősek.

Baldassare Reina helyettes vikárius mellett Daniele Libanori püspök a nevelésügy, Paolo Ricciardi püspök a diákónusi szolgálat, a szerzetesi és az Istennek szentelt élet, Dario Gervasi püspök a nyugdíjas papok, Benomi Ambarus püspök a Caritas és a szeretetszolgálat, Riccardo Lamba püspök az egyházi vendégfogadás és a kiskorúak védelme, Daniele Salera püspök a keresztény képzés, a katekézis ügyeiért felelős, míg végül Michele Di Tolve püspök a római nagyszeminárium rektora. A római helynökség székháza a pápa székesegyháza mellett működik, vagyis a lateráni bazilika melletti hatalmas vikariátusi palotában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria