A Római Kúriát szabályozó új apostoli konstitúcióról tárgyalt a pápa a bíborosi tanáccsal

Ferenc pápa – 2019. április 11., csütörtök | 18:14

Lezárult Ferenc pápa és a bíborosi tanács 29. értekezlete, amelyet április 8. és 10. között tartottak a Vatikánban. A Szentszék tájékoztatása szerint főként a Római Kúria reformját szabályozó új apostoli konstitúcióról tárgyaltak.

A dokumentum egyik fő célja, hogy megerősítse az Egyházban a szinodalitást, valamint növelje a nők jelenlétét a szentszéki szervezetek élén – Ferenc pápa erről tanácskozott bíborosi tanácsadó testületével. A megbeszéléseken jelen volt Óscar Andés Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Seán Patrick O’Malley, Giuseppe Bertello és Oswald Gracias bíboros, valamint Marco Mellino püspök, a tanács titkárhelyettese. A következő ülést június 25. és 27. között tartják – tájékoztatott Alessandro Gisotti, a Szentszék sajtóközpontjának megbízott igazgatója.

Az új apostoli konstitúció, mely a Római Kúriát hivatott megreformálni, a Praedicate evangelium – egyelőre ideiglenes – címet viseli. A bíborosi tanács jóváhagyta a szövegtervezetet, amelyet most elküldenek a nemzeti püspöki konferenciáknak, a keleti egyházak szinódusainak, a Római Kúria dikasztériumainak, a legfőbb szerzetesi elöljárók konferenciáinak és néhány pápai egyetemnek, hogy véleményezzék, és javaslataikkal segítsék a munkát.

A Római Kúriát az új apostoli konstitúció fényében egyre inkább át kell hatnia a missziós beállítottságnak. Meg kell erősíteni a szinodalitás folyamatát az Egyház minden szintjén. Növelni kell a nők jelenlétét a szentszéki szervezetek vezetői posztjain. Emellett ismételten elhangzott, hogy a bíborosi tanács feladata segíteni a Szentatyát a világegyház kormányzásában, ezért működése nem ér véget a konstitúció közzétételekor. Seán Patrick O’Malley bíboros beszámolt a pápának és a többi bíborosnak a kiskorúak védelmével foglalkozó pápai bizottság plenáris ülésének munkájáról. Köszönetet mondott a pápának a Vatikánban rendezett februári találkozóért, valamint a kiskorúak és kiszolgáltatott felnőttek érdekében hozott vatikáni rendelkezésekért. Mindezek megerősítik az Egyház elkötelezettségét a visszaélések minden formájának leküzdése iránt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria