Az evangélium legyőzi a megosztottságot – Ferenc pápa dél-koreai zarándokokat fogadott

Ferenc pápa – 2023. szeptember 18., hétfő | 13:22

Kim Taegon Szent András (1821–1846), az első koreai katolikus vértanú pap égi születésnapján, szeptember 16-án ünnepélyes szertartás keretében helyezték el a szentet ábrázoló márványszobrot a Szent Péter-bazilika egyik külső falfülkéjében. Ferenc pápa a Vatikánban fogadta az ünnepségre érkezett dél-koreai zarándokokat.

„Az a vágy, hogy az evangélium reményét adjuk a világnak, megnyitja szívünket, hogy lelkesedjünk, és segít leküzdeni számos akadályt” – Ferenc pápa erre emlékeztette szeptember 16-án, szombaton a Dél-Koreából érkezett zarándokcsoportot, akik azért mentek Rómába, hogy részt vegyenek Kim Taegon Szent András, Korea első papja és vértanú szentje szobrának megáldásán. A pápai audienciára a szent vértanúságának 177. évfordulóján került sor. A csoport fogadásakor a pápa köszönetet mondott Maria Ko Jong-hee professzornak, aki a szobrot faragta.

A kereszténység a 17. században jutott el Koreába, majd a 19. században francia misszionáriusok kezdték hirdetni az evangéliumot. Több üldöztetést éltek meg a keresztények a távol-keleti országban a 19. században: 1839-ben, 1846-ban és 1866-ban. Az Egyház szeptember 20-án tartja a 103 koreai vértanú liturgikus emléknapját, köztük Korea védőszentjeiét: Kim Taegon Szent Andrásét és Csong Haszang Szent Pálét is.

Ferenc pápa beszédében felidézte 2014-es apostoli útját Dél-Koreába, ahol részt vett a 6. Ázsiai Ifjúsági Napon. „Meglátogattam a Solmoe-szentélyt abban a házban, ahol Kim Szent András született és felnőtt – mondta. – Ott csendben imádkoztam, különösen Koreáért és a fiatalokért.” A pápa méltatta Kim Szent András keresztény tanúságtételét, mondván, a szent arra hívja a koreai egyházat, hogy fogadja el hivatását Isten szeretetének kinyilvánítására. „Arra kaptatok meghívást, hogy fiatalos és eleven legyen a hitetek, amely ajándékká válik, és amelyet áthat Isten és a felebarát iránti szeretet” – hangsúlyozta.

A Szentatya emlékeztetett arra, hogy Kim Szent András nagyon vágyott az evangélium terjesztésére, küldetését „nemes lélekkel végezte anélkül, hogy meghátrált volna a veszélytől és a sokféle szenvedéstől”. Megjegyezte, hogy a szent nagyapja és édesapja is mártírhalált halt, édesanyja pedig koldusként kényszerült élni. Kim Szent András az apostoli buzgóság ápolására hív bennünket, és megmutatja, hogy a keresztények arra kaptak meghívást, hogy örömmel terjesszék az evangélium magvát.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a koreai egyház a mártírok vérére épült, és meg kell újulnia a gyökereiből merítve és felismerve a világi hívek karizmáinak értékét. „Ki kell tágítanunk lelkipásztori együttműködésünk terét, együtt kell továbbvinnünk az evangélium hirdetését” – figyelmeztetett. Arra hívta a papokat, a szerzeteseket és a szerzetesnőket, valamint a világiakat, hogy nyitottan működjenek együtt. Hozzátette: az evangélium „soha nem oszt meg, csak egyesít. Arra törekszik, hogy megtestesüljön, és közeledjen minden kultúrához történelmünk során, szelíden és a szolgálat szellemében, anélkül, hogy ellentmondásokat teremtene, de mindig közösséget építve”.

A pápa Kim Taegon Szent András oltalmára bízta a koreai nép béke iránti vágyát, felidézve, hogy ő maga is szemtanúja volt a békétlenségnek, amikor az ópiumháborúk idején Makaóban tanult.

Végül Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy a következő ifjúsági világtalálkozóra 2027-ben a dél-koreai Szöulban kerül sor. „A fiatalok szíve szélesebb látókörre van teremtve” – mutatott rá. Arra biztatta a koreai katolikus lelkigondozókat, hogy „gondoskodjanak róluk, keressék őket, hozzák közelebb őket, hallgassák meg őket, és hirdessék nekik az evangélium szépségét, hogy elérjék a belső szabadságot, és az igazság és a testvériség örömteli tanúi lehessenek”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria