Ferenc pápa az anglikán prímásokhoz: Az ökumenizmus nem elszegényít, hanem gazdagít

Ferenc pápa – 2016. október 7., péntek | 18:03

Ferenc pápa október 6-án, csütörtökön a Vatikánban magánkihallgatáson fogadta Justin Welby canterburyi érseket, az anglikán egyház prímását, ezt követően a Pápák termében találkozott az anglikán provinciák prímásainak 35 fős közösségével.

„Kedves Fivéreim és Nővéreim Krisztusban – szólította meg őket rövid beszédében a pápa –, nagy öröm számomra látni számos anglikán provincia prímását abból az alkalomból, hogy megemlékeztünk a Boldog VI. Pál pápa és Michael Ramsey anglikán prímás között ötven évvel ezelőtt létrejött történelmi találkozóról. Sok gyümölcsöt termett ez a találkozó, elég csak a római Anglikán Központ létrejöttére, a szentszéki állandó anglikán képviselő kinevezésére vagy a teológiai párbeszéd kezdetére gondolni. Ezek az eredmények mind az ötven évvel ezelőtt ültetett fa gyümölcsei.”

A további közös útra gondolva a pápa három szó köré gyűjtötte gondolatait: „Az első az imádság. Szerdán együtt imádkoztuk a vesperást, másnap Péter apostol sírjánál imádkoztatok, és nem fáradunk bele, hogy állhatatosan együtt kérjük az Urat az egység ajándékáért” – hangsúlyozta a Szentatya, majd a tanúságtétel szó hangsúlyozásával folytatta: arról beszélt, hogy „a találkozók, a megosztások, az együttgondolkodás, a közösen írt szövegek, az együtt töltött idő és a sok közös erőfeszítés erősítette a meggyőződést, hogy az ökumenizmus nem elszegényít, hanem gazdagít... Továbbérlelődött annak a bizonyossága, hogy amit a Szentlélek elültetett, az közös termést hozott. Tegyük közös kinccsé az örökségünket, és érezzük hivatásunknak, hogy azt a világnak felkínáljuk”.

A misszióról szólva Ferenc pápa kiemelte: „Van idő mindenre, amire az Úr kér bennünket, ma különösen arra, hogy kilépjünk magunkból és környezetünkből, hogy elvigyük az irgalmas szeretetét a békét szomjazó világba. Segítsük egymást abban, hogy azt állítsuk a középpontba, amit az evangélium kér tőlünk, és önmagunkat erre a küldetésre szánjuk oda!” Beszéde után a pápa arra kérte az anglikán tartományok prímásait, hogy imádkozzák el együtt a Miatyánkot.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria