Ferenc pápa: Az Úr a megtérésünket kéri, ébredjünk fel a lelki langyosságból!

Ferenc pápa – 2019. szeptember 26., csütörtök | 18:39

Kérjük az Úr kegyelmét, hogy ne legyünk csak „félig-meddig keresztények”, megelégedve egy olyan nyugalommal, amely nem terem gyümölcsöt – buzdított Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában szeptember 26-án, csütörtökön reggel bemutatott szentmise homíliájában, a lelki langyosság ellen emelve fel szavát, mely mindig a megtérés halogatásához vezet.

A szentmise olvasmánya Aggeus próféta intő szavát (Agg 1,1–8) közvetíti, aki a babiloni fogságból régen hazatért népet arra figyelmezteti, hogy miközben ők palotában laknak, az Úr háza még mindig romokban hever. Nem szabad késlekednünk a templom felépítésével, ha ebben hanyagok vagyunk, a többi munkánk sem hoz gyümölcsöt: ezért azonnal neki kell fognunk az Úr háza felépítéséhez! – utalt a próféta buzdító szavaira homíliájában a Szentatya.

Aggeus próbálta kimozdítani a vereségbe beletörődő, lusta nép szívét. Az ellenség lerombolta a templomot, ami romokban hevert, de a nép csak nézte. Végül az Úr elküldte a választottját, hogy felépíttesse templomát, ám az emberek szíve megkeseredett, és nem akartak nekilátni a munkának. Így szóltak: „Nem megyünk előre, hisz talán csak káprázat, jobb nem kockáztatni; maradjunk még egy kicsit így…” Ezek az emberek nem akartak felkelni, hogy nekifogjanak a munkának, nem hagyatkoztak az Úr segítségére, aki pedig fel akarta őket emelni. Kifogást keresve arra hivatkoztak, hogy még nem jött el az igazi, alkalmas idő. Ezeknek az embereknek a drámája a mi drámánk is – hangsúlyozta a pápa. – Amikor megérint minket a langyosság szelleme, így szólunk: „Rendben van, Uram, de csak lassan. Most hagyjuk, majd holnap megcsinálom.” Holnap aztán holnaputánt mondunk, és így tovább. Elhalasztjuk a döntéseket, a szív megtérésének, az élet megváltoztatásának döntését.

Nagyon sokszor langyosság rejlik a bizonytalanság és a halogatás mögött. Sok ember eltékozolja az életét, mert nem csinált semmit, csak őrizgette a nyugalmat önmagában. Ám ez a nyugalom a temetők nyugalma – figyelmeztetett Ferenc pápa. – Amikor engedünk ennek a langyosságnak, a lelki langyosság magatartásának, életünket temetővé alakítjuk, ahol nincs élet, csak bezártság van, ahova nem lépnek be az emberek. Romokban heverünk, de nem kockáztatunk, mert jobb így, hiszen már hozzászoktunk ehhez az élethez. Mindez akkor történik, amikor a kicsi dolgok nem mennek jól, az Úr pedig azt akarja, hogy változtassunk ezen. A megtérésünket kéri, amire mi azt válaszoljuk: „Majd holnap!” – figyelmeztetett Ferenc pápa.

Kérjük az Úr kegyelmét, hogy ne legyen sajátunk a „félig-meddig keresztények” lelkülete. Persze jó keresztények ők, dolgoznak is eleget, bőségesen vetettek, de alig arattak valamit: sokat ígérő életek, melyek végül nem vitték semmire. Az Úr segítsen bennünket felébredni a langyosság lelkületéből – fohászkodott a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria