Ferenc pápa megérkezett Budapestre

Ferenc pápa – 2021. szeptember 12., vasárnap | 7:45

Ferenc pápa szeptember 12-én reggel 7.45-kor a pápai gép fedélzetén landolt a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol Erdő Péter bíboros, prímás; Michael August Blume SVD apostoli nuncius; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere fogadta.

Ferenc pápa Erdő Péter bíboros, prímás és Áder János köztársasági elnök meghívásának eleget téve látogat el hazánkba.

Hagyományához híven az utazása előtti napokban, szeptember 10-én este felkereste a római Santa Maria Maggiore-bazilikában lévő Salus Populi Romani Mária-ikont, hogy a Szűzanya segítségét és védelmét kérje útjához, imádkozzon a meglátogatott nemzetekért.

A Szentatya szeptember 12. és 15. közötti, 34. apostoli látogatása során először Budapestre érkezett, ahol az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálja, a Statio Orbist, majd pedig Szlovákiába, a Felvidékre látogat. 

Ferenc pápa személyében huszonegy év elteltével vesz részt katolikus egyházfő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

Ferenc pápa három éven belül már második alkalommal látogat el hozzánk; mi, magyarok legutóbb 2019. június 1-jén ünnepelhettünk vele szentmisét Csíksomlyón. Magyarországra legutóbb 25 éve érkezett pápa Szent II. János Pál személyében, aki 1996. szeptember 6–7-én Pannonhalmára és Győrbe látogatott.

Ferenc pápa gépe vasárnap kora reggel 6 órakor szállt fel a római Fiumicino nemzetközi repülőtéren.

A Szentatya a repülőgép fedélzetén köszöntötte az újságírókat. Elmondta, hogy ez a búcsúzások útja, ugyanis Guido Marini az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén tölti be utoljára a pápai szertartásmester tisztségét, mivel kinevezték püspöknek.

Guido Marini prelátus 2007 óta töltötte be a pápai ceremóniamesteri tisztséget. Néhány kivételtől eltekintve őt lehetett látni XVI. Benedek pápa, majd Ferenc pápa mellett a pápai szentmisék és más liturgiák alkalmával. Ferenc pápa augusztus 29-én nevezte ki a tortonai egyházmegye püspökévé.

Ferenc pápa kifejezte: nagyon örül annak, hogy újra utazhat, és tudja, hogy sokan várják.

Ferenc pápát Erdő Péter bíboros, prímás; Michael August Blume SVD apostoli nuncius; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere fogadta a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Két gyerek virággal köszöntötte a Szentatyát.

A repülőtéren történt fogadás után Ferenc pápa Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel a Hősök terére indult.

Magyarországi tartózkodása során Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora szolgált tolmácsként a Szentatya mellett.

*

A hivatalos köszöntők után a Szentatya találkozik Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és a katolikus püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban. Ezután Ferenc pápa fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a zsidó közösségek képviselőit.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje, amelyet Ferenc pápa celebrál, 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén.

Ezt követően a Szentatya a délután folyamán Pozsonyba érkezik. Háromnapos szlovákiai látogatása során egyházi és világi vezetőkkel, a roma és a zsidó közösség tagjaival találkozik. Ferenc pápa felkeresi útja során Kassa, valamint Eperjes városát, és szeptember 15-én szentmisét tart a sasvári (Šaštín) pálos kegyhelyen.

Ferenc pápa részletes budapesti programja:

07.45 – érkezés a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre

07.45 – hivatalos köszöntő a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

08.45 – találkozó Magyarország köztársasági elnökével és miniszterelnökével a Szépművészeti Múzeumban

09.15 – találkozó a püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban; a Szentatya beszédet mond

10.00 – találkozó a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselővel és Magyarország zsidó közösségeivel a Szépművészeti Múzeumban; a Szentatya beszédet mond

11.30 – szentmise a Hősök terén; a Szentatya ünnepi homíliája és Úrangyala imádsága

14.30 – búcsúceremónia a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

14.40 – indulás repülővel Pozsonyba

A Szentatya idén eddig csak egy apostoli utat tett, de március 5. és 8. közötti látogatása Irakban történelmi jelentőségű volt. Ferenc pápa programját tekintve mostani apostoli útján is fiatalokat megszégyenítő tempót diktál (ellátogat Budapestre, Pozsonyba, Eperjesre, Kassára és a sasvári kegyhelyre), annak ellenére, hogy alig két hónapja, július 4-én a római Gemelli-klinikán tervezett vastagbélműtétet végeztek el rajta.

Imádkozzunk együtt a Szentatyáért, magyar nemzetünkért és az apostoli út során meglátogatott népekért!

Szerző: Kuzmányi István

Fotó: Vatican News; MTI/Koszticsák Szilárd; NEK Titkárság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Guido MariniMTI/Koszticsák SzilárdMTI/Koszticsák SzilárdMTI/Koszticsák SzilárdMTI/Koszticsák SzilárdMTI/Koszticsák SzilárdMTI/Koszticsák SzilárdMTI/Koszticsák SzilárdFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK TitkárságFotó: NEK Titkárság