Ferenc pápa fogadta a Rómában száz éve szolgáló Kolumbusz Lovagokat

Ferenc pápa – 2020. február 10., hétfő | 17:48

A Szentatya február 10-én délben fogadta a Vatikánban a Kolumbusz Lovagok vezetőtanácsának tagjait, akik száz éve kezdték meg római karitatív tevékenységüket.

Egy évszázad telt el azóta, hogy XV. Benedek pápa megkérte a Kolumbusz Lovagokat, hogy humanitárius segéllyel lássák el Rómában az első világháború után szenvedő lakosságot. A katolikus férfiak 1882-ben alapított amerikai jótékonysági szervezete nagylelkűen válaszolt a pápa felhívására: sportközpontokat hoztak létre fiataloknak, melyek hamarosan helyet adtak az oktatásnak, a katekézisnek és az élelmiszerosztásnak. Ezzel hűségesen tükrözték az alapító, Tiszteletreméltó Michael McGivney eszméit, aki a keresztény szeretetszolgálat és testvériség elvei alapján igyekezett segíteni a rászorulókat.

Ma a Kolumbusz Lovagok folytatják az evangéliumi és testvéri szellemű szeretetszolgálatot különböző területeken. Az életvédelem, az emberi méltóság előmozdításán fáradoznak helyi és országos szinten egyaránt. Anyagilag és lelkileg is segítik a közel-keleti keresztényeket, akik szenvednek az erőszak, a háború és a szegénység következményeitől. Ezért Ferenc pápa köszönetet mondott a jótékonysági szervezet tagjainak, hiszen Isten végtelen szeretetét mutatják fel az üldözött testvéreknek.

Alapításuktól kezdve a Kolumbusz Lovagok feltétel nélküli odaadásukról biztosították Péter utódát. A Vicarius Christi (Krisztus helytartója) alap megteremtése erre a bizonyíték, hiszen ezen keresztül segítik a pápa egyetemes karitatív küldetését. Nagy szükség van ma erre, hiszen világunk megosztott és egyenlőtlenségekkel terhes. A fiatalok pedig fontos ösztönzést nyerhetnek általuk a közöny globalizációjának leküzdéséhez, egy igazságosabb és befogadóbb társadalom megteremtéséhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria