Ferenc pápa: A jó keresztény a nyolc boldogság szellemében él

Ferenc pápa – 2019. január 21., hétfő | 18:17

A helyes keresztény életstílust a nyolc boldogságból tanulhatjuk meg: ne vádaskodjunk, legyünk alázatosak, és figyeljünk oda mások szenvedésére – figyelmeztetett Ferenc pápa január 21-én, hétfőn reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

Az evangélium, Isten szava az új bor, amit kaptunk, de ahhoz, hogy jó keresztények legyünk, újfajta viselkedést kell követnünk. Ezt a keresztényeket jellemző új életstílust a nyolc boldogságból tanulhatjuk meg. Az új bort tehát új tömlőbe kell tölteni, ahogyan azt Márk evangéliumának mai szakaszában (Mk 2,18–22) olvastuk.

„Abban az időben Keresztelő János tanítványai és a farizeusok böjtöltek. Ezért néhányan odamentek Jézushoz, és megkérdezték tőle: »Miért van az, hogy Keresztelő Jánosnak és a farizeusoknak a tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?« Jézus így válaszolt: »Vajon böjtölhet-e a násznép, míg velük van a vőlegény? Amíg a vőlegény velük van, nem böjtölhetnek. De jönnek majd napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt. És akkor, azon a napon majd böjtölnek. Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot. Vagy ha igen, akkor az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. És új bort sem tölt senki régi tömlőbe; vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, meg a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való.»

Ahhoz, hogy megértsük, milyen a keresztény életstílus, talán jobb lesz tisztáznunk, milyen viselkedést kell elkerülnünk – magyarázta a pápa. Három dolgot nevezett meg: a vádaskodást, a világiasságot és az önzést. A vádaskodás azoknak a hívőknek a stílusa, akik igyekeznek mindig vádolni valakit és leszólni másokat. Ez az önjelölt ügyészek stílusa, akik közben pedig nem veszik észre, hogy ez az ördög stílusa: a Bibliában az ördög a „nagy vádló”, aki mindig megvádolja a többieket. Ez divat köztünk, de így volt Jézus idejében is, aki többször megrótta a vádlókat: „Ahelyett, hogy a szálkát néznéd a másik szemében, vedd észre a gerendát a magadéban”; vagy „az vesse rá az első követ, aki maga is bűntelen”. Tehát másokat vádolni és hibákat keresni nem keresztényi, nem „új tömlő” – figyelmeztetett a pápa.

Azok a katolikusok sem cselekednek jól, akik elmondják a Hiszekegyet, de hiúságban, gőgösen élnek, és anyagiasak, a világ szellemét követik, azt hiszik, hogy nincs szükségük senkire. Nekik üzeni Ferenc pápa: Az Úr új bort adott neked, de te nem cserélted le a tömlőket, nem változtattál. A világiasság sok-sok embert romlottá tesz! Jó emberek ők, de aztán belépnek a hiúság, a büszkeség, a magamutogatás szellemébe… Nincs meg az alázat, márpedig az alázat a keresztény életstílus része. El kell sajátítanunk Jézustól, a Szűzanyától, Szent Józseftől, mert ők alázatosak voltak.

És van még egy stílus, ami közösségeinkben jelen van, de nem keresztényi magatartás: az önzés, a közöny szelleme. „Jó katolikusnak hiszem magam, teszem a dolgom, de nem foglalkozom mások gondjaival. Nem törődöm a háborúkkal, a betegségekkel, a szenvedő emberekkel… még a felebarátommal sem.” Ezt a képmutatást vetette az írástudók szemére Jézus.

Akkor tehát milyen az igazi keresztény stílus? A nyolc boldogságban keresendő: szelíd, alázatos, türelmes a szenvedésben, szereti az igazságot, képes elviselni az üldöztetést, nem ítélkezik mások felett… Ilyen a keresztény életstílus. Ha meg akarod tudni, milyen a keresztény stílus, hogy ne ess a vádaskodó, világias és önző stílus csapdájába, akkor olvasd a nyolc boldogságot! – javasolta a pápa. – Ez a mi stílusunk, a boldogságok jelentik az új tömlőt, az eljövendő utat. Ahhoz, hogy jó keresztények legyünk, tudnunk kell a szívünkkel imádkozni a Hiszekegyet, de a Miatyánkot is – zárta hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-házban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria