Ferenc pápa: A kopt pápa látogatása segítse az egymással való testvéri közösség növekedését!

Ferenc pápa – 2023. május 10., szerda | 17:50

Május 10-én szerdán a délelőtti általános kihallgatás keretében a Szent Péter téren egybegyűlt hívők és zarándokok nem a Szentatya katekézisét hallgatták meg, hanem tanúi lehettek Ferenc pápa és II. Tavadrosz alexandriai pápa, kopt pátriárka találkozásának.

A pátriárka Ferenc pápa meghívására érkezett Rómába, hogy megemlékezzenek Szent VI. Pál és III. Senuda történelmi találkozásának ötvenedik, illetve kettejük 2013-as találkozásának tizedik évfordulójáról. Mindkettejük köszöntőbeszéde után, a kihallgatás végén közösen áldották meg a jelenlévőket.

Az alábbiakban Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közöljük.

Kedves testvéreim!

Nagy örömmel köszöntöm ma II. Tavadrosz Őszentségét, Alexandria pápáját és Szent Márk [Apostoli] Székének pátriárkáját, valamint az őt kísérő igen tisztelt küldöttséget.

Tavadrosz Őszentsége elfogadta meghívásomat, és eljött Rómába, hogy velem együtt ünnepelje meg Szent VI. Pál pápa és III. Senuda pápa 1973-as történelmi találkozójának ötvenedik évfordulóját. Ez volt az első találkozó Róma püspöke és a Kopt Ortodox Egyház pátriárkája között, melynek csúcspontja május 10-én egy emlékezetes közös krisztológiai nyilatkozat aláírása volt. Ennek az eseménynek az emlékére Tavadrosz Őszentsége tíz évvel ezelőtt, néhány hónappal az ő megválasztása és az én megválasztásom után, május 10-én látogatott meg először, és azt javasolta, hogy minden május 10-én tartsuk meg a kopt-katolikus barátság napját, melyet azóta minden évben meg is ünneplünk.

Hívjuk egymást telefonon, üdvözleteket küldünk egymásnak, jó testvérek maradunk, nem veszekedtünk!

Kedves Tavadrosz Barátom, Testvérem, köszönöm, hogy elfogadta meghívásomat ezen a kettős évfordulón, és imádkozom, hogy a Szentlélek fénye világítsa be római látogatását, itteni fontos találkozásait és különösen személyes beszélgetéseinket. Őszintén köszönöm a Kopt Ortodox Egyház és a Katolikus Egyház közötti – egyre növekvő – barátságért végzett elkötelezett munkáját.

Őszentsége, kedves Püspökök és Barátaim,

veletek együtt könyörgök a Mindenható Istenhez a Kopt Egyház szentjeinek és vértanúinak közbenjárására, hogy segítsen bennünket növekedni az egymással való közösségben, a hit, remény és keresztény szeretet egyetlen, szent kötelékében.

És ha már a Kopt Egyház vértanúit említettem, akik a mi vértanúink is, szeretnék megemlékezni a líbiai tengerparton megölt emberekről is, akik néhány évvel ezelőtt szenvedtek vértanúhalált.

Kérek minden jelenlévőt, imádkozzon Istenhez, hogy áldja meg Tavadrosz pápa római látogatását, és oltalmazza az egész Kopt Ortodox Egyházat.

Ez a látogatás is vigyen közelebb bennünket ahhoz az áldott naphoz, amikor egyek leszünk Krisztusban!

Köszönöm!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria