Ferenc pápa a latin-amerikai püspököknek: Szinódusi közösségben Isten egész szent népével

Ferenc pápa – 2023. május 19., péntek | 17:22

Pietro Parolin bíboros üzenetet küldött Miguel Cabrejos ferences érseknek, a Latin-amerikai és Karib-térségi Püspöki Tanács (CELAM) elnökének 39. rendes közgyűlésük alkalmából. A Puerto Ricóban tartott ülésen Ferenc pápa arra hívja a latin-amerikai egyházat, hogy ismerje fel a Szentlélek sugallatát, szolgálja népét, különösen a szegényeket.

Imádkozom az Úrhoz, hogy „ez a közgyűlés bőséges gyümölcsöt teremjen a latin-amerikai és karibi zarándokegyház számára, hogy mindig készen álljon szolgálni, különösen a szegényeket és a peremre szorultakat, felismerve a Szentlélek sugallatát, szinódusi közösségben Isten egész szent népével”. Ferenc pápa a Boldogságos Szűz Mária közbenjárásába ajánlotta a tanácskozás résztvevőit. Pietro Parolin bíboros küldte a pápa nevében az üzenetet Miguel Cabrejos ferencesnek, aki a perui Trujillo érseke és a Latin-amerikai és Karib-térségi Püspöki Tanács (CELAM) elnöke. A CELAM 39. rendes közgyűlését Puerto Ricóban tartják május 16–19. között. A pápa köszönetet mond a CELAM elnökségébe tartozó püspököknek a közgyűlés alkalmából küldött üzenetükért, amelyben testvéri szeretetüket fejezték ki iránta és imáikról biztosították. Végezetül Ferenc pápa apostoli áldását adta a CELAM 39. közgyűlésének résztvevőire, „amelyet örömmel kiterjeszt mindazokra, akik lelkipásztori gondozásukra vannak bízva”.

Az üzenet összhangban áll a Latin-amerikai és Karib-térségi Püspöki Tanács 39. rendes közgyűlésének témájával: kollegialitás, egyháziasság és szinodalitás a misszióért. Szintén összhangban áll a CELAM által az elmúlt években elindított folyamattal, amely megerősíti, hogy Latin-Amerika és a Karib-térség egyháza az Isten szent népével való szinodalitás egyik nagy előmozdítójának tekinthető.

A pápa szavai a CELAM elnökségének püspökei szerint kétségtelenül ösztönzést jelentenek a kontinens egyháza számára akkor, amikor az elkövetkező években követendő irányvonalakról döntenek, a szervezet megújulási és szerkezetátalakítási folyamatát erősítve, amely folyamat a 2019-ben Hondurasban tartott 37. rendes közgyűlésen indult el. Sokan a 2021–24 közötti szinódus folyamatának előkészítését látják a CELAM egyik legfontosabb kezdeményezésében, Latin-Amerika és a Karib-térség első egyházi közgyűlésében, amelyet 2021 novemberében tartottak Mexikóban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó:Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria