Ferenc pápa megemlékezett a Haitin történt robbanás áldozatairól

Ferenc pápa – 2021. december 17., péntek | 18:45

December 15-én, a szerdai általános kihallgatás végén Ferenc pápa megemlékezett a karibi szigetországban december 13-án, hétfőn este történt tragédia áldozatairól. Az üzemanyagot szállító tartálykocsi felrobbanása következtében több mint hetvenen meghaltak, köztük több gyermek is.

Az ország északi részén található Cap-Haitien városában történt a robbanás december 13-án, felborult, majd felrobbant egy benzint szállító kamion. A baleset következtében tűz ütött ki, amelyben ötven lakóház megsemmisült. Haiti elnöke, Ariel Henry háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a tragédiát követően. Patrick Almonornak, a tragédiában érintett város, Cap-Haitien polgármester-helyettesének nyilatkozata szerint több tucat sebesültet ápolnak a város kórházaiban és orvosi ellátóhelyein.

Ferenc pápa december 15-én, a szerdai általános kihallgatást követően emlékezett meg az áldozatokról és családjaikról: „Szegény Haiti, egyik csapás a másik után, egy nép, amely nagyon sokat szenved. Imádkozzunk, imádkozzunk Haitiért. A haiti nép kedves, jó, vallásos, de nagyon sok szenvedésen megy keresztül – mondta a Szentatya. – Közel vagyok a haiti város minden lakosához, az áldozatok családjaihoz, a sebesültekhez.” A pápa arra kérte a VI. Pál teremben összegyűlt híveket, hogy imádkozzanak haiti testvéreikért, akik szörnyű megpróbáltatásokon mennek keresztül.

*

Haitin egymást követik a tragédiák, amelyek tovább nehezítik a már így is szegény és kritikus körülmények között élő emberek sorsát. Az utóbbi húsz évben természeti csapások sora sújtotta a térséget; a fővárosban, Port-au-Prince-ben 2010-ben történt földrengés több mint 220 ezer ember életét követelte, majd kolerajárvány pusztított; az ország hosszú ideje politikailag is nehéz helyzetben van. A kórházak helyzete válságos, általános orvos- és gyógyszerhiány uralkodik. Általános a szegénység.

A Vatikáni Rádiónak Mariavittoria Rava, egy olasz segélyszervezet, a Francesca Rava Alapítvány elnöke nyilatkozott, köszönetet mondva Ferenc pápának a haiti néphez való közelségéért. „Haiti egy olyan ország, amelyről sűrűn megfeledkeznek” – fogalmazott. Hozzátette: Ferenc pápa már többször felhívta a világ figyelmét Haitire, ahol nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, ahol vízben is hiány van, és az átlagéletkor 40 év körül mozog. Az olasz alapítvány negyven éve van jelen orvosaival és önkénteseivel a szigetországban, és szolidaritásra, felelősségvállalásra buzdít az ott élő, nehézségekkel küzdő, gyakran elfeledett emberekért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria