Ferenc pápa részvétét fejezte ki az isztambuli robbantás érintettjeinek

Ferenc pápa – 2022. november 17., csütörtök | 11:25

Ferenc pápa november 15-én gyásztáviratot küldött Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár aláírásával a törökországi apostoli nunciusnak, Marek Solczyński érseknek, melyben a Szentatya kifejezte részvétét az Isztambul központjában november 13-án, vasárnap elkövetett bombamerényletben elhunytak és a sebesültek hozzátartozóinak.

Ferenc pápa nagy szomorúsággal értesült a vasárnap Isztambulban történt robbanás által okozott halálesetekről és sérülésekről. Ferenc pápa „részvétét fejezi ki az elhunytak családjának és barátainak, lelki közelségéről biztosítja a sérülteket és a szeretteiket gyászolókat” – áll az üzenetben. A pápa azért imádkozik, hogy „semmilyen erőszakos cselekmény ne szegje kedvét a török lakosság azon törekvéseinek, hogy a testvériség, az igazságosság és a béke értékein alapuló társadalmat építsék”.

Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka szintén határozottan elítélte a támadást. A helyi média jelentései szerint a robbantás helyszínére sietett, hogy megemlékezzen az áldozatokról.

A robbanás november 13-án, vasárnap helyi idő szerint 16.20 perckor történt. A detonáció megrongálta az Istiklal népszerű bevásárlóutca épületeit a város európai oldalán, a Taksim negyedben.

Az esti órákban Recep Tayyip Erdoğan elnök és helyettese, Fuat Oktay arról beszélt, hogy egy nő felelős a robbantásért. Kezdetben öngyilkos merénylőnek hitték az elkövetőt, de a vasárnap esti nyilatkozatok megerősítették, hogy a bombát elhelyező személyt letartóztatták, ugyanakkor nem részletezték a gyanúsított letartóztatásának okait, vagy azt, hogy nő-e az illető. Bekir Bozdağ igazságügyi miniszter nyilatkozatában utalt egy „táskára”, amely a robbanás előtt 40-45 percig egy padon hevert. A gyanúsítottal együtt 46 embert tartóztattak le az ügy kapcsán; ez a szám kedden már 50-re emelkedett.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria