Ferenc pápa szavaival emlékezünk meg a holokauszt nemzetközi emléknapjáról

Ferenc pápa – 2022. január 27., csütörtök | 14:27

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján, január 27-én emlékezik meg a világ a holokausztról.

Tegnap, január 26-án a katekézis végén a Szentatya külön felhívta a figyelmet mai emléknapra:

„Holnap lesz a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. Emlékeznünk kell zsidók és különböző nemzetiségű és vallású emberek millióinak kiirtására. Ez a kimondhatatlan kegyetlenség soha nem ismétlődhet meg! Arra kérek mindenkit, különösen a pedagógusokat és a családokat, hogy az új generációkban tudatosítsák a történelem e fekete lapjának borzalmait. Ezt nem szabad elfelejteni, hogy olyan jövőt építhessünk, ahol az emberi méltóságot többé nem tiporják sárba.” (Tőzsér Endre fordítása)

*

A holokauszt a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott népirtás volt, amelynek mintegy hatmillió európai, zsidó származású ember esett áldozatul. A kifejezés héber megfelelője a soá, amely teljes pusztulást, kiirtást jelent. Az auschwitzi tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

A 2021-es emléknapon Ferenc pápa arról beszélt: „Az emlékezés az emberség jele, a civilizáció kifejeződése, és egy jobb, békés és testvéri jövő megteremtésének feltétele. Emlékezni azt is jelenti, hogy vigyázunk, hogy ezek a dolgok ne történhessenek meg újra. Kezdve az ideológiai elképzelésektől, melyek egy népet akarnak megmenteni, s végül egy népet és az emberiséget pusztítják el. Figyeljünk oda arra, hogyan kezdődött ez az út, mely a halálhoz, a népirtáshoz, a brutalitáshoz vezetett.”

Forrás és fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria