Ferenc pápa a Szűzanyára bízta magyarországi apostoli látogatását

Ferenc pápa – 2023. április 26., szerda | 13:02

Április 26-án, szerdán reggel a híres Mária-ikon, a Salus Populi Romani (a római nép megmentője) előtt imádkozott két nap múlva kezdődő magyarországi apostoli útjáért a Szentatya a Santa Maria Maggiore-bazilikában, egy csokor virágot helyezett el az oltáron, majd visszatért a Vatikánba.

Ferenc pápa 2013. március 14-én, a megválasztása utáni reggelen a kegykép előtt imádkozott, és hasonlóan tesz minden külföldi apostoli útjai előtt és után is.

A Salus Populi Romani elnevezésű kegykép Róma legnagyobb tisztelet övezte Mária-ábrázolása. A 117×79 centiméteres ikont bizánci stílusban, cédrusfára festették. Szűz Máriát ábrázolja kék színű, arannyal díszített köpenyben, a karjában Jézussal, aki bal kezében egy könyvet tart, jobbjával pedig áldást oszt. Jézus az édesanyjára tekint, Mária pedig arra, aki szemléli. Az ikon a kereszténység első évezredéből származik, a hagyomány szerint Szent Lukács festette. A középkorban többször átfestették, ezért nehezen lehet meghatározni valódi korát, a művészettörténészek az 5. és a 12. század közötti időszakra datálják. Évszázadokon keresztül a keresztelőkápolna kapuja felett függött, majd a 12. századtól a főhajóba került, 1613-tól pedig a kegykép részére kialakított Pál-kápolna oltára fölé helyezték.

Ugyanakkor a Római Szertartáskönyv azt írja, hogy „A Liberius-bazilikát, amit ma Santa Maria Maggiorénak hívnak, Liberius pápa (352–366) alapította, és III. Sixtus újíttatta fel, bővíttette ki. Liberius pápa kiválasztott egy nagy tiszteletnek örvendő képet, amit a pápai oratóriumban helyezett el. Valószínűleg Szent Ilona, Constantinus anyja hozatta Rómába a 4. században.”

A korábbi pápák is nagy tisztelettel viseltettek a kegykép iránt. I. Gergely 593-ban körmenetben hordoztatta körbe, hogy véget érjen a Rómát sújtó pestisjárvány. 1571-ben V. Piusz az ikon előtt imádkozott a lepantói csatában való győzelemért. 1837-ben XVI. Gergely pápa a kolerajárvány végéért imádkozott a kép előtt. XII. Piusz pápa 1950-ben mondta ki Mária mennybevételének dogmáját, és 1953-ban körmenetben vitette át a képet a városon, ezzel indítva el az Egyház történetében az első Mária-évet. 1954-ben elrendelte Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepét, és megkoronázta a Salus Populi Romani-ikont. VI. Pál és Szent II. János Pál az ifjúsági világtalálkozók védőszentjének nevezte, és XVI. Benedek is több alkalommal imádkozott az ikon előtt.

Ferenc pápa 2020. március 27-én imát vezetett, és rendkívüli, teljes búcsúval járó Urbi et Orbi áldást adott a Szent Péter-bazilika előtti üres téren, a koronavírus-világjárvány idején Isten irgalmába ajánlva Róma városát és az egész emberiséget. Beszéde után a pápa az erre a különleges alkalomra a Santa Maria Maggiore-bazilikából a Szent Péter térre érkezett Salus Populi Romani-kegykép elé járult és imádkozott.

A pápa érkezésére számos hír, interjú és riport segít felkészülni, melyeket oldalunkon, a Ferenc pápa főmenü alatt, a Ferenc pápa Magyarországon 2023 menüpontnál gyűjtöttünk össze.

Minden, amit a pápalátogatásról tudni kell című cikkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze. Az összeállítást folyamatosan frissítjük.

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria