Ferenc pápa a thaiföldi buddhistáknak: Most még nagyobb szükség van a baráti párbeszédre

Ferenc pápa – 2022. június 20., hétfő | 14:16

A pápa június 17-én, pénteken egy 33 buddhista szerzetesből álló küldöttséget fogadott a Vatikánban, akik a théraváda és a mahajána iskola képviseletében érkeztek Rómába 60 buddhista hívővel és a thaiföldi katolikus egyház néhány tagjával együtt.

A testvériség, a rászorulók megsegítése és az ötven évvel ezelőtti történelmi találkozó Szent VI. Pál és Somdej Phra Wannara legfőbb thaiföldi pátriárka között – ezek voltak az audiencia főbb témái.

1972. június 5-én került sor arra a fontos találkozóra, amelynek évfordulóján a thaiföldi buddhista küldöttség a Vatikánba látogatott, hogy megújítsa a barátság és a kölcsönös együttműködés szálait.

Ferenc pápa megismételte elődje, Szent VI. Pál szavait, melyeket az ötven évvel ezelőtti találkozón mondott: „Nagyra értékeljük spirituális, erkölcsi, szociális és kulturális kincseiteket, amelyek értékes hagyományaitokból erednek. Elismerjük azokat az értékeket, amelyeket őriztek, és mi is azt kívánjuk, hogy ezek megmaradjanak és fejlődjenek. Reméljük, hogy párbeszédünk egyre barátibb lesz, és szoros együttműködés alakul ki az általatok képviselt hagyományok és a Katolikus Egyház között.”

A Szentatya a találkozón visszatekintett az elmúlt fél évszázadra és örömmel állapította meg, hogy fokozatosan erősödött a baráti párbeszéd és a szoros együttműködés a két vallási hagyomány között. Fölidézte a thaiföldi delegáció 2018-as látogatását és megemlítette a Vatikáni Levéltárban őrzött ősi buddhista kéziratot, mely páli nyelven íródott. (A páli nyelv ókori középind nyelv az indoárja nyelvek közül. Leginkább arról ismert, hogy ezen a nyelven íródtak a legkorábbról fennmaradt buddhista szövegek, melyeket a páli kánon őriz. Ez a théraváda buddhizmus liturgikus nyelve.)

Örömmel emlékezett vissza a pápa thaiföldi utazására, melyet 2019. november 20. és 23. között tett az ázsiai országban, megtapasztalva a csodálatos vendégszeretetet. Ferenc pápa nagyra értékeli a thaiföldi nép barátságát és a testvéri párbeszédet, melyet a Vallásközi Párbeszéd Dikasztériumával, valamint a thaiföldi katolikus közösséggel folytat.

Az emberi családot és bolygónkat sok fenyegetés éri, ezért most még nagyobb szükség van a baráti párbeszédre és a szoros együttműködésre – hangsúlyozta a pápa. – Sajnos mindenhonnan halljuk a megsebzett emberiség és a szenvedő Föld kiáltását. Buddha és Jézus megértették, hogy felül kell emelkedni az önzésen, ami konfliktusokat és erőszakot szül. A Dhammapada, vagyis a történelmi Buddha mondásaiból készített versgyűjtemény ezt tanítja: „Elkerülni a rosszat, művelni a jót, megtisztítani elménket” – ez Buddha tanítása. Jézus pedig azt mondta tanítványainak: „Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást.” (Jn 13,34) A mi feladatunk ma az, hogy híveinket rávezessük annak az igazságnak a megélésére, hogy valamennyien egymás testvérei vagyunk. Ez pedig azzal jár, hogy össze kell fognunk azért, hogy az együttérzést és a vendégszeretetet kimutassuk minden ember, különösen a szegények és a kitaszítottak iránt.

A Szentatya arra buzdította a thaiföldi buddhista delegáció tagjait, hogy tovább mélyítsék és erősítsék a párbeszédet és az együttműködést a Katolikus Egyházzal. Köszöntötte a Pápai Orbán Egyetemen megrendezett konferencia résztvevőit is, akik A barátság buddhisták és keresztények között a találkozás kultúrájáért címmel tanácskoztak. A pápa áldását adta Thaiföld minden lakosára, bőséges égi áldásokért fohászkodott számukra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria