Ferenc pápa: Túl gyakran engedünk a feltűnés kísértésének

Ferenc pápa – 2018. november 15., csütörtök | 17:24

Az Egyház az egyszerűségben, a csöndben, a dicséretben, az eucharisztikus áldozatban, a testvéri közösségben növekszik, ahol mindenki szereti egymást. A vértanúk által is növekszik az Egyház, akik ma sokan vannak, de a világ elhallgatja ezt – mondta a pápa november 15-i miséjén a Szent Márta-házban.

A mai evangéliumi szakasz Szent Lukács könyvéből (Lk 17,20–25) arról szól, hogy Isten országa bennünk jön el. Homíliájában a pápa hangsúlyozta: Isten országa nem kelt feltűnést, csendben növekszik. Az Egyház az eucharisztiában és a jó cselekedetekben nyilvánul meg, még akkor is, ha látszólag ennek nincs hírértéke. Krisztus jegyese csöndes természetű, úgy hoz gyümölcsöt, hogy közben nem csap zajt, nem kürtöltet maga előtt, mint a farizeusok.

Az Úr a magvető példabeszédével magyarázta el nekünk, miként növekszik az Egyház. A magvető elülteti a magot, az pedig növekszik éjjel, növekszik nappal. Isten adja a növekedést, aztán látszanak majd a gyümölcsök. Az Egyház elsősorban csöndben, rejtve növekszik; ilyen az egyházi stílus. Ferenc pápa elmondta, ez egyrészt a jó cselekedetek gyümölcsein keresztül mutatkozik meg, hogy az emberek meglássák és dicsőítsék a mennyei Atyát; másrészt az Eucharisztiában, mely az Úr áldozatának ünneplése. Itt nyilvánul meg az Egyház, az Eucharisztiában és a jó cselekedetekben.

Az Egyház nem az eseményeken keresztül növekszik, hanem a tanúságtételen, az imádságon és a Szentlélek vonzásán keresztül, ami belülről fakad – fejtette ki a pápa. – Természetesen az események is segítenek, de az Egyház valódi növekedése, amely gyümölcsöt terem, csöndben zajlik, titkokban, a jó cselekedetekkel és az Úr húsvétjának ünneplésével, Isten dicséretével. Az Úr segít nekünk, hogy ne essünk a csábítás kísértésébe. „Azt szeretnénk, hogy az Egyház jobban látsszon, mit tehetünk ezért?” Ilyenkor botlunk bele egy olyan Egyházba, amelyik eseményeket szervez, és nem képes csöndben, rejtve végezni a jó cselekedeteket.

Olyan világban élünk, ahol túl gyakran engedünk a látványosság, a világiasság, a feltűnés kísértésének. Ferenc pápa arra emlékeztetett, magát Jézust is megkísértette a látványosság csábítása. „Miért is kellene annyi időt fecsérelni a megváltásra? Tegyél egy jó kis csodát. Vesd le magad a templomról, és mindenki idejön, látja, és hinni fog benned.” Jézus azonban az igehirdetés, az imádság, a jó cselekedetek, a kereszt és a szenvedés útját választotta. A keresztet és a szenvedést. Az egyház a vértanúk vére által is növekszik, azon férfiak és nők vére által, akik életüket adják. Ma sokan vannak. Érdekes, ez nem hír. A világ ezt elrejti. A világ lelkülete nem tűri a vértanúságot, elrejti azt – zárta csütörtök reggeli homíliáját a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria