Ferenc pápa új érsekséget alapított Japánban

Ferenc pápa – 2023. augusztus 17., csütörtök | 13:23

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján tették közzé a hírt a Vatikánban, hogy a Szentatya megalapította az oszaka-takamacui metropolitai érsekséget, és kinevezte az új egyháztartomány első érsekét Thomas Aquino Manyo Maeda bíboros, eddigi oszakai érsek személyében.

Az oszaka-takamacui új metropolitai érsekség az eddigi oszakai érsekség és a takamacui egyházmegye egyesítéséből született. Ferenc pápa az új érsekség első érsekévé Thomas Aquino Manyo Maeda bíborost, Oszaka eddigi érsekét nevezte ki.

Thomas Aquino Manyo Maeda 1949. március 3-án született Cuvaszakiban a Nagaszaki prefektúrában, ahol érettségi után belépett a fukuokai nagyszemináriumba. 1975. március 19-én szentelték pappá a nagaszaki érsekségben. XVI. Benedek pápa 2011. június 13-án nevezte ki a hiroshimai egyházmegye élére. Ferenc pápa 2014-ben Oszaka metropolita érsekévé nevezte ki, majd 2018. június 28-án bíborossá kreálta.

A Magyarország területének egyharmadát kitevő új érsekség területén 47 millióan élnek, ebből 51 413 a katolikus hívő, a népesség alig 0,3 százaléka. A főegyházmegyében 105 plébánia működik, ellátásukról 67 egyházmegyés és 106 szerzetes pap gondoskodik, négy állandó diakónus segítségével. Nagy a hivatások hiánya, mindössze három szeminarista készül csak a papi pályára. Közel hatszáz, pontosan 592 szerzetes nővér segít az Egyház sokrétű küldetésének betöltésében, főként a hitoktatásban és a szociális munkákban. Az új oszaka-takamacui metropolitai érsekség 118 oktatói-nevelői intézményt és 113 karitászszervezetet működtet, melyek nem csak a katolikusok körében végzik szolgálatukat, hanem nyitottak bárki felé a szigetországban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldalala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria