Ég és föld között – Határon túli magyar képzőművészek vándorkiállítása Székesfehérváron

Hazai – 2020. január 14., kedd | 9:00

Ég és föld között címmel nyílt kiállítás január 9-én a székesfehérvári Szent Korona Galériában a határon túli magyar művészek alkotásaiból – a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása elnevezésű, a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány, a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával megvalósuló program keretében.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház által szervezett, Székesfehérváron január 30-ig megtekinthető tárlaton olyan keresztény témájú kortárs alkotások kaptak helyet, amelyek az ősi magyar díszítőművészet néprajzi motívumkincséből merítve és napjaink igényeivel ötvözve a magyar hagyományokat és népszokásokat követik. A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány által kiírt „Ég és föld között” kiállítási pályázatára képző-, ipar-, és fotóművészeti alkotások készültek.

A vándorkiállítás székesfehérvári megnyitóján Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója köszöntőjében kifejezte: „nagyon hálásak lehetünk Józsa Judit kerámiaszobrásznak, a Magyar Kultúra Lovagjának, hogy fontosnak tartotta, a tárlat első állomása Székesfehérváron, a Szent Korona Galériában legyen”. Az intézményvezető külön köszöntötte Bába Szilviát, a Duna Palota Nonprofit Kft. művészeti és operatív igazgatóját, a Józsa Judit Művészeti Alapítvány Kuratóriumának tagját, a KÁMME „Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása” projekt kuratóriumának tagját, Molnár János grafikus- és festőművészt, valamint Matolcsy János projektmenedzsert.

„Hol van a harmónia? Hol van a szép, hol van a békesség, hol marad mindebből az az Isten, aki minden szépnek, jónak, minden igaznak az alkotója? Ezért olyan fontos, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége megalapította a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítványt, melynek céljai, feladatvállalásai közt kiemelt témaként szerepel a Kárpát-medence keresztény értékeinek megőrzése és bemutatása” – fogalmazott a kiállításmegnyitón Spányi Antal megyéspüspök.

Kifejtette: világunk olyan lett, hogy ezeket az alapvető értékeket, amelyek ezer évig megtartottak bennünket, szükséges most őrizni, bemutatni. A világ tudja az életet deszakralizálni, de nem tud helyette igazi értéket felmutatni. Beszéde végén a főpásztor azt kívánta, leljük örömünket ebben a kiállításban, vigyük el ezt az örömöt, és tegyünk tanúságot keresztény gyökereink életet megtartó, megújító és örömet adó erejéről.

Az alkotókat Józsa Judit kerámiaszobrász méltatta. Kiemelte, fontos, hogy valóságos értékeinket ne torz, ránk erőltetett tükrön át érzékeljük, hanem az önismeret tükrében ismerjük meg, hogy megtudhassuk, milyenek vagyunk valójában, hol a helyünk a népek sorában, versenyében, mennyit nyomunk a lelkiismeret, a haza, az emberiség és Isten mérlegén. Mi, magyarok itt az anyaországban, a „hegytetőre épített városban” és a határon innen és túl egy nép és egy nemzet vagyunk, testvérek vagyunk, és igazi példamutatásra törekszünk. Erre kaptak lehetőséget a művészek a „Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása” projekt keretében.

„A Kegyelem című alkotás középpontjában megteremtette Isten az embert, a maga képmására: ki-ki magára ismerhet a középpontban elrejtett tükörben, de ez azt is feltételezi, hogy ki-ki meglátja magában az őt feltétel nélkül szerető Istent is” – mondta az egyik kiállított alkotás kapcsán Józsa Judit.

*

Az Ég és Föld című tárlatra minden 18. életévét betöltött határon túli magyar amatőr és hivatásos képző-, ipar- és népművész, népi iparművész pályázhatott a kiállítás keresztény tematikájának megfelelő művek beküldésével. A kiválasztott művekből megrendezett kiállítást január és május között Székesfehérváron, Budapesten, Pécsen, Debrecenben és Nyíregyházán tekinthetik meg az érdeklődők.

A székesfehérvári tárlat január 30-ig látogatható.

Forrás: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria