„Kereszt-sorsának megadta magát” – NEK-emlékkeresztet áldott meg Felföldi László Tamásiban

Hazai – 2021. október 6., szerda | 16:47

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) emlékére állított keresztet áldott meg Felföldi László pécsi megyéspüspök szeptember 21-én Tolna megyében, a Tamási (Miklósvári) Parkerdőben. A kereszt egyike annak az Agrárminisztérium támogatásával 21 erdőgazdálkodási helyszínen felállított emlékkeresztnek, amelyek a világtalálkozó emlékét őrizve segítik a természetben járók lelki erősödését.

Az eseményen részt vett Csibi Imre tamási plébános, Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott, Lehőcz Regina, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Nagy Bálint, az Agrárminisztérium Erdőkért Felelős Államtitkárságának osztályvezetője, Porga Ferenc, Tamási város polgármestere, valamint Kuti István, a Tamási Rendőrkapitányság kapitányságvezetője is. Felléptek a Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda óvodásai, akik énekes-táncos műsort adtak elő, a gimnazista diákok pedig verset szavaltak.

Az ünnepségen Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: az a dolgunk, hogy alázattal és szerénységgel együttműködjünk az isteni szándékkal, ügyelve a teremtett és épített világ harmóniájára. Mint mondta, ez a kereszt a saját erdeikből származó kocsánytalan tölgyből készült, felállításában a vállalat és a plébánia munkatársai segítettek.

A szervezet több szakrális építményt is ápol, amelyeket sokan látogatnak erőt, reményt és iránymutatást kérve.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos köszöntőjében rámutatott, hogy ez a kereszt múltunkat, jelenünket és jövőnket tükrözi.  Az emberi élet csak közösségben képzelhető el, a közösség ereje pedig abban rejlik, hogy mindannyiunkat a Gondviselő szeretete ölel át. Emlékeztetett, hogy mindezt kézzelfoghatóan tapasztalhatták meg azok, akik részt vehettek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) rendezvényein.

Horváth Kálmán kormánymegbízott személyes élményeket osztott meg. Beszédében édesapja 1938-as NEK kapcsolatos érzéseit idézte fel, de szólt a saját élményeiről is, kiemelve Áder János tanúságtételének hatását, illetve a Nigéria érsekével való találkozás élményét. Fontos, hogy emléket állítsunk, hogy unokáink és dédunokáink is tudjanak majd arról, hogy volt egy eucharisztikus kongresszus, amikor a világ Magyarországra figyelt – fogalmazott.

Nagy Bálint osztályvezető beszédében az erdők lelki megnyugvást nyújtó hatására hívta fel a figyelmet. A környezet szépsége által a tamási emlékhely is a lelki egyensúly megteremtését segíti majd, és hozzájárul a gyökereinkkel való kapcsolódáshoz. A kereszt tövébe érkezők a rohanó világ problémáiról megfeledkezve elgondolkodhatnak a Mindenható erejéről, ami ezt a környezetet is létrehozta.

Felföldi László megyéspüspök beszéde elején köszönetet mondott a megszólalóknak, és kifejezte háláját a fellépő gyerekeknek. Emlékeztetett arra, hogy a Teremtő otthont ad nekünk. „Amikor nehéz az élet, a természetbe kell visszatérni, mert aki elszakad a természettől, a földtől, elszakad a közösségtől, elveszíti önmagát. Az erdei kirándulás rendezi a lelket, erősíti a szívet.

És ha közelebbről megfigyeljük a növényeket, láthatjuk, hogy mindegyiknek van sebe, de mégis él és növekszik. Ilyen az ember is. Most ebbe a természetbe helyezzük a keresztet, melynek két üzenete a szenvedés és a szeret.

A környezet is egyensúlyban hordozza a szenvedést és a szeretetet. Ha ezek egyensúlyban vannak, akkor béke van. A növények nélkül lehetetlen lenne élnünk. Ha nem szeretjük a természetet, magunkat nem szeretjük.

Ha elpusztítjuk az erdőket, magunkat pusztítjuk el. Isten összekötött minket a teremtett világban.

A rendezvény zárásaként a főpásztor megáldotta a keresztet.

Reményik Sándor: A kereszt fogantatása

 

A Szentlélek nagy fergeteg-köpenyben

A Libanonra szállott.

A Libanon csúcsán egy cédrus állott.

Törzse obeliszk, feje korona.

A Szentlélek ráharsogott: Te fa!

Máriától, a Szűztől most jövök,

Csirázik immár az Isten fia,

És áldott ő az asszonyok között.

Most rajtad a sor: im, vihar-kezemmel

Megáldalak: légy terhes a kereszttel!

Légy te is áldott minden fák között,

Érezd, hogy nő benned a feszület,

 

Éveid: a Megváltó évei,

Míg utatok egykor összevezet.

Rajtad csorogjon végig Krisztus vére,

Kidöntve majd magányod vadonából

Állítsanak a világ közepébe.

Ott állj majd minden árva faluvégen,

Ott függj a cellák kietlen falán,

Ős-fádnak ezer apró másaképen.

Forgácsolódj szét millió darabra,

A Szabadító tekintsen le rólad

Millió megbilincselt életrabra,

 

A Szentlélek nagy fergeteg-köpenyben

Tovazúgott a Libanon felett,

Zúgásában ezer fa reszketett,

Ordító erdőn ment harsogva át,

Csak egy fa értette meg a szavát, -

Lehajlott óriási koronája:

Kereszt-sorsának megadta magát.

 

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Németh Bálint

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria