A lektor- és akolitusszolgálat iránt érdeklődők jelentkezését várják a Váci Egyházmegyében

Hazai – 2023. szeptember 19., kedd | 12:35

A Váci Egyházmegye hívja azokat a férfiakat, akik egyházi szolgálatot szeretnének vállalni lektorként, illetve akolitusként. 2005 óta folyik lektor- és akolitusképzés azzal a céllal, hogy segítsen a keresztény férfiaknak megtalálni, milyen feladatot láthatnak el közösségükben. Számos területen helytállhatnak: imacsoportokat, családos csoportokat vezethetnek, betegeket látogathatnak.

A lektor feladata a liturgián való felolvasás a Szentírásból, hogy Isten igéje egyre jobban életté váljék az emberi szívekben.

Az akolitusok feladatköre a liturgián való szolgálat és olyan életvitel, hogy méltóképpen szolgálhassanak az Úr és az Egyház asztalánál – vagyis az Eucharisztiának rendkívüli szolgálói lesznek.

A 2022-től megújult akolitusképzés öt váci szombati képzési napból álló hitismereti alapozó képzési blokkot és öt máriabesnyői képzési hétvégét ölel fel. A hétvégi képzések pénteken 17.30-tól vasárnap 13 óráig tartanak (két kivétellel, amikor már csütörtökön kezdődik a program). A képzési évek az iskolai tanévekkel párhuzamosan zajlanak.

Az új lektor- és akolitusképző évfolyam 2023. október 7-én indul.

Felvételi feltételek:

– a jelölt 18. életévét betöltött, 68 év alatti felnőtt, megbérmált, római katolikus hitét hitelesen gyakorló férfi legyen;
– az ajánló plébános számítson a jelölt szolgálataira a jövőben, és kedvező jellemzést adjon a jelölt alkalmasságáról;
 – a jelölt a felvételi elbeszélgetésen alkalmasnak bizonyuljon (főként három területen: hitismereti, hitéleti/lelki életi, pszichológiai alkalmasság);
– a jelölt köteleződjön el, hogy mindent megtesz azért, hogy a képzési alkalmakról ne hiányozzon.

Az ITT letöthető dokumentumokat kitöltve kell – postai úton – elküldeni a felvételi kérelemhez: három hónapnál nem régebbi keresztlevelet (keresztelési anyakönyvi kivonat), plébánosi ajánlást, szakmai és hitéleti önéletrajzot, aláírt jelentkezési űrlapot. A felvételihez szükséges iratok beérkezési határideje: szeptember 24., éjfél. Súlyos indok esetén szkennelve is elküldhetők az akolitus@vaciegyhazmegye.hu e-mail-címre. Hiánypótlásra lesz lehetőség.

Cím: Farkas László akolitusokért felelős lelkész (2120 Dunakeszi, Pf. 145).

ITT érhető el az alapvető hitismereti kérdéseket tartalmazó összefoglaló, melynek ismeretéről a jelöltnek számot kell adni a felvételin.

A pótfelvételit szeptember 26-án, kedden 17–19 óráig tartják a MotiVáció Képzési Központban (2600 Vác, Galamb köz 5.). Kérik, hogy a jelentkezők 16.45-re érkezzenek meg.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria