A miskolci püspöki hivatalba látogattak a Nyíregyházi Egyházmegye dolgozói

Hazai – 2022. június 27., hétfő | 12:11

A Miskolci Egyházmegye püspöki hivatalának munkatársaihoz érkeztek látogatóba a Nyíregyházi Egyházmegye dolgozói június 14-én.

A Görögkatolikus Metropólia egyházmegyéinek hivatalaiban mindenütt hasonlóak a munkaterületek, és a cél is közös. Az eredményes munkát pedig a személyes kapcsolat és tapasztalatcsere erősítheti. Ez a szemlélet vezérli a főpásztorokat, amikor az egyházmegyék munkatársainak találkozásait szorgalmazzák.

Először a Nyíregyházi Egyházmegye fogadta a miskolci munkatársakat még 2019-ben. Akkor még senki nem gondolta, hogy a következő időszakban korlátozni kell a személyes találkozásokat, így a nyíregyháziak csak több mint két év után viszonozhatták Miskolcon a látogatást, mely az egyházmegyei hivatal dísztermében végzett imaórával kezdődött. Innen előbb a székesegyházba vezetett a közös út, ahol Orosz Atanáz püspök mutatta be az újonnan kifestett templomhajó falfestményeit.

A következő állomás az ortodox templom volt, ahol Tatárka Kirill és Krank József atyák fogadták a vendégeket. Ez a kétszáz éves templom nemcsak Miskolcon, hanem az egész országban rendkívüli értéket képviselő műemlék, igen ritka copf stílusban épült. Ikonosztáza önálló mestermű: 16 méter magas, és mintegy 88 kép található rajta, köztük Jézus életének ritkán ábrázolt jelenetei. A templomban látható a Szentséges Istenszülő Ahtirkai Csodatevő ikonja is, melyet a hagyomány szerint II. Katalin orosz cárnő adományozott a közösségnek, amikor átutazóban Miskolcon járt.

Az ismerkedés és tapasztalatcsere fehér asztal mellett zárult Miskolctapolcán.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria