A pasztorális tanács ülése Székesfehérváron

Hazai – 2017. december 1., péntek | 11:28

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, valamint az egyházmegye 2018-as programjai álltak a Székesfehérvári Egyházmegye pasztorális tanácsa november 28-i ülésének középpontjában.

Az ülés Spányi Antal megyéspüspök megnyitó imádságával és bevezető gondolataival kezdődött. A főpásztor felhívta a figyelmet arra, hogy az egyházmegye kihívásokkal néz szembe, melyek nyitottságot és találékonyságot igényelnek.

Megoldandó problémák várnák ránk, melyek során keresztény értékeinket újszerű megközelítésben tudjuk átadni környezetünknek. Az akadályok leküzdéséhez meg kell tanulnunk közösen, egy akarattal imádkozni, és együtt gondolkodni, együtt cselekedni. Ehhez már látunk pozitív példákat is. Mindig van remény a jó irányába változni. Az önmegvalósítás a keresztény ember és közösségek számára Isten tervének megvalósítása – az egyén is és a közösség is ennek során ténylegesen megvalósul: ez a krisztusi út az igazi önmegvalósítás. A pasztorális tanács feladata, hogy ennek megfelelő keretet adjon az éves programok összeállításával kapcsolatban – folytatta Spányi Antal.

A főpásztor, miután beszámolt a közelmúltban történt ad limina látogatásról, átadta a szót Bozai Mártonnak, a 2020-ban Magyarországon rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) székesfehérvári egyházmegyei koordinátorának, aki bemutatta a kongresszus kialakulásának történetét; érdekes tényeket sorakoztatott fel a korábbi kongresszusokról, köztük az 1938-as budapestiről, valamint ismertette a három év múlva esedékes kongresszus tervezetét. Kiemelte továbbá, hogy a NEK célja az Oltáriszentségben köztünk jelen lévő Krisztus ismeretének elmélyítése és a róla való tanúságtétel – a rendezvényt ezért nemcsak szervezés, hanem imádság előzi meg. Bozai Márton arra is emlékeztetett, hogy az előkészület folyamatának egyik első közös lépcsője a november 25-én szervezett országos szentségimádás volt.

A NEK előkészítéséről szóló összefoglalót követően az egyes pasztorális szakcsoportok felelősei folytattak megbeszélést a tervezett 2018-as programokról.

A programok, melyekről hamarosan tájékoztatják a lelkipásztorokat, az egyházmegyei honlap eseménynaptárában is elérhetők lesznek, így lehetőség lesz előre tervezni az éves programokat egyéni, családi, plébániai és lelkipásztori körzet szerint is – hangzott el a pasztorális tanács ülésén, mely Hajdu Ferenc általános helynök vezette imádsággal zárult.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria