Átadták a Szent Erzsébet rózsája díjat

Hazai – 2016. november 21., hétfő | 21:00

Tizenhetedik alkalommal adták át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat által létrehozott Szent Erzsébet rózsája díjat november 21-én a Duna Palota színháztermében.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ebben az évben Tamás Gyuláné, a Pécsi Egyházmegyei Karitász tagja, a Szociális Testvérek Társaságának kültagja kapta az elismerést. A díjat Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át.

A díjat 1999-ben alapították az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, és a díjazott személyes példájának felmutatására. A Szent Erzsébet rózsája díj egy 95 milliméter átmérőjű bronz érem, mely Pálffy Katalin szobrászművész alkotása. Előoldalán rózsát ábrázol, hátoldalán a következő felirat olvasható: „Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”.

Veres András az ünnepségen elmondta, hogy Szent Erzsébetet, a szolgáló szeretet szentjét egész Európában ismerik. Az ő példája a bizonyítéka, hogy a szeretet rendkívüli cselekedeteit meg lehet mutatni, meg lehet valósítani. „Sokszor csak abból adunk másoknak, amire magunknak nincs szükségünk. Szent Erzsébet azonban önmagát adta oda.” Ma is vannak köztünk olyanok, akik nagy lélekkel és odaadással teszik ugyanezt. Az ő munkájuk mindannyiunkat lelkiismeret-vizsgálatra késztet. Ezen az estén mindazokat ünnepeljük, akik önmagukat osztják meg másokkal.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében az összefogás erejére hívta fel a figyelmet, majd bejelentette, hogy a kormány.hu oldalon már elérhető a felhívás, amellyel a kormány célja az egyházi épített örökség védelme és az egyházi közösségi programok támogatása. A támogatási igényeiket az egyházi közösségek december 20-ig nyújthatják be.

Tamás Gyuláné – akit Szabó Katalin, a Szociális Testvérek Társasága magyar kerületi elöljárója ajánlott a díjra – az elismerés átvétele után arról beszélt, hogy felebarátainkat szívünkben kell hordoznunk. Úgy kell őket szeretni, ahogyan Isten szeret mindenkit.

A díjazott immár hagyományosan több kiegészítő díjban is részesült.  A Gyümölcstermesztési Kutató Intézet – a néhai Márk Gergely rózsanemesítő által teremtett hagyományt megtartva – a 2000-ben Rómában aranyéremmel jutalmazott Szent Erzsébet emléke elnevezésű rózsafajta töveit ajándékozta a díjazottnak. László Ádám pékmester a díszesen elkészített Szent Erzsébet-kenyérrel, Hermann István a Szent Erzsébet rózsája díj átadásának emléket állító bélyegív bekeretezett díszpéldányával kedveskedett a díjazottnak. Orient Enikő textilművész és V. Andrejszky Katalin iparművész Szent Erzsébet rózsáiból összeállított virágcsokor-kompozíciójával is gazdagabb lett a kitüntetett, az Új Ember Kiadó pedig egy könyvválogatással ismerte el a díjazott munkásságát.

Tamás Gyuláné sok évtizede ismeri, szereti és szolgálja Komló és térsége elszegényedett, munkanélküliséggel, szegregációval, sokféle hátrányos helyzettel küzdő lakosságát. Fáradhatatlan és sokrétű karitászszolgálata szakmai tudásból, de főként Isten mélységes szeretetéből fakad és az egyház látható határain messze túlmutat. Ezt egyházi és világi kitüntetései egyaránt tanúsítják.

A díj átadására az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódó kulturális rendezvényen került sor. Az ünnepen – melyen részt vett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is – a Budapesti Monteverdi Kórus műsorát hallgathatták meg a résztvevők.

Az est bevételét a püspöki konferencia idén a Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség javára ajánlja fel.

A Szent Egyed közösség hálásan köszön minden nagylelkű támogatást! Számlaszám: MKPK Titkársága, CIB Bank Zrt., 11100104-90012347-10000001

Fotó: Lambert Attila

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria