Bosák Nándor püspök kedvenc étele került terítékre a debreceni IKON étteremben

Hazai – 2013. június 12., szerda | 13:53

A debreceni IKON étterem – Magyarország 20 legjobb éttermének egyike – a Bemutatjuk Debrecen Ikonjait elnevezésű rendezvénysorozatában egyedülálló ötletként próbálja erősíteni a város pozitív képét azzal, hogy megismerteti Debrecen díszpolgárait, és kedvenc ételeiket az étlapon szerepelteti. 

Ezúttal Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök kedvenc étele került az étlapra: spárgaleves fürjtojással, tanyasi csirkepaprikás vajas galuskával, desszertként pedig könnyed epres joghurthab. Az étterem vezetősége ezzel a gesztussal a főpásztort nemcsak mint a város díszpolgárát, hanem mint aranymisés lelkipásztort is köszöntötte.

Bosák Nándor kedvenc ételét 2013. június 11-én sajtótájékoztatóval egybekötött sajtóebéden mutatták be. Balogh Károly, az IKON étterem egyik tulajdonosa elmondta: az áprilisában elkezdődött sorozat első vendége Aradi Csaba ökológus, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott vezetője volt, aki hortobágyi étellel színesítette az étlapot. Majd hangsúlyozta, hogy az étterem egyik sarkalatos pontja az alapanyagok természetes közegből való választása, az eredeti ízek megtartása.

Bosák Nándor püspök a sajtótájékoztatón elmondta, érdekes ötletnek tartja, hogy az étterem ebben a formában színesíti a város hangulatát, és dicséretesnek, hogy ételeikkel a természettel összekapcsolt, így az egészségesebb, vidéki ízeket is bemutatják.

A főpásztornak Európa számos országa és Magyarország különböző tájegységeinek kultúrája mellett a gasztronómia ízeivel is volt alkalma megismerkedni. Kedveli az olasz konyhát, Rómában szívesen fogyaszt pizzát, de a francia konyha zöldséges ételei is a kedvelt ízei közé tartoznak. Előszeretettel eszik halételeket, különösen a harmonikusan fűszerezett, vajban sült pisztráng tartozik még a kedvencei közé. A tanyasi paprikás csirke gyermekkorát idézi.  A püspök elmondta azt is, hogy a tanyasi ember mindig maga termeli meg azt, amiből él, amiből előállítja ételei legfinomabb ízét is. Fontos, hogy az ember észrevegye a természet azon adományait, amelyek egy-egy vidéken megtalálhatóak és leleményességét hozzáadva jóízű ételt készítsen.

A főpásztor újságírói kérdésre hozzátette, ő nem próbálkozott még a főzéssel, de alapdolgokat, teát, zsíros kenyeret el tud készíteni.  A püspökség konyháján a szakácsnő rendszeresen érdeklődik, hogy mit szeretne ebédelni, de ő nem szívesen árulja el, nehogy utána mindig azt kelljen ennie. Sokféle ételt szeret. A teológián – korábbi szolgálati helyén –, közösségi konyhán étkezett és ott megszokta, hogy mindenféle ételt meg kell ennie. Nem szereti a nehéz, túl zsíros ételeket, a könnyebb természetes ízeket viszont szívesen fogyasztja.

Az étkezéseihez olykor hozzátartozik a Tokaj-hegyaljai borvidékről származó könnyed száraz fehér bor, de igen jó véleménnyel van a dél-dunántúli vörösborokról is. Bosák Nándor kedvenc ételei egy hónapon át szerepelnek a vendéglő étlapján.

A sajtótájékoztatón részt vett Kőrösi Zsolt az étterem társtulajdonosa is, az ételt Pataki Péter séf készítette.

Kovács Ágnes/Magyar Kurír