Egy éve volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – Emlékezzünk együtt! (1. nap)

Hazai – 2022. szeptember 5., hétfő | 12:11

Az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani egy évvel. Így Budapest végül 2021. szeptember 5. és 12. között adott helyet a katolikus világeseménynek. A NEK kezdőnapjára emlékezünk vissza összefoglalónkban.

Tavaly szeptember 5-én kezdődött el hazánk fővárosában az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. „Közösségünk felemeli tekintetét, látóhatárát az isteni Eucharisztiához, és Krisztus szívéhez igazítja” – fogalmazott Angelo Bagnasco bíboros homíliájában a Hősök terén azon a hármas ünnepen, amely a világesemény megnyitója mellett 1200 gyermek elsőáldozását és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye tanévnyitó szentmiséjét is magában foglalta.

A megnyitón a NEK Titkárságának tájékoztatása szerint közel húszezren vettek részt. A nyitómisén – amelynek Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke volt a főcelebránsa és szónoka – Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, az esemény házigazdája; valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai mellett többtucatnyi külföldi főpásztor is koncelebrált. A szertartáson a katolikus iskolák összkara, közel 800 diák énekelt együtt.

„Ezekben a napokban különösen is átérezzük, hogy Krisztus velünk van az Eucharisztiában. Nem hagyja magára az Egyházat, a népeket, az emberiséget. Minden erőnk és reményünk belőle fakad. Az Eucharisztia az a forrás, amelyből keresztény életünk, küldetésünk táplálkozik. Krisztus Urunk! Légy velünk! Adj erőt és világosságot küldetésünkhöz a mai világban! Add, hogy veled éljünk itt a földön és majd az örökkévalóságban!” – fogalmazott Erdő Péter bíboros a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust megnyitó beszédében.

Angelo Bagnasco szentbeszédében köszönetet mondott a magyar Egyháznak, hogy vendégül látja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. „Senki sincs egyedül egy ellenséges világmindenség közepén” – fogalmazta meg az Egyház üzenetét.

Az elsőáldozókhoz és a katolikus iskolák diákjaihoz szólva elmondta: „A dolgok hamar elkopnak, az emberek megöregszenek. Tudnotok kell, az élet nem attól szép, hogy nincsenek benne megpróbáltatások, nehézségek, tévedések, de nem is akkor, ha sikerekkel lesz tele, ha fontos emberek lesztek, hanem akkor, ha hasznosak lesztek. Az Egyháznak szüksége van rátok, a fiatalságotokra, a lelkesedésetekre. Nektek viszont szükségetek van Jézusra.”

A 13 órától folyamatosan érkező résztvevőket a NEK hírnökeinek tanúságtételei készítették fel a szentmisére. Szikora Róbert és Baricz Gergő zenész, énekes, dalszerző énekkel köszöntötték a közönséget. Lackfi János költő, író tanúságtételét a rá jellemző humor és a fiatalság számára ismerős nyelv hozta közel a gyerekekhez.

A készület alatt a 2018-ban egyházi fenntartásba került Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium Prima Primissima díjjal kitüntetett fúvószenekara játszott, Sirák Péter orgonaművész orgonált.

Magyarország, Mária országa címmel Káel Csaba rendezésében a Kárpát-medence magyarságát és keresztény hagyományait bemutató előadással lépett színpadra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

A megnyitó bővebb összefoglalója ITT olvasható.

*

A budapesti világesemény kezdetéről Ferenc pápa is megemlékezett aznapi, 2021. szeptember 5-i Úrangyala imádságát követően:

„Jövő vasárnap Budapestre utazom a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárórendezvényére. A mise után zarándoklatom néhány napig Szlovákiában folytatódik, és a rákövetkező szerdán az ország védőszentjének, a Fájdalmas Szűzanyának nagy népünnepélyével ér véget. Ezek a napok tehát az imádás és az imádság jegyében telnek majd Európa szívében. Szeretettel köszöntöm mindazokat, akik ezt az utat előkészítették – és köszönetet mondok nekik –, és mindazokat, akik várnak, és akikkel én magam is szívből szeretnék találkozni.

Kérek mindenkit, hogy imájával kísérjen, és látogatásaimat annak a sok hősies hitvallónak a közbenjárására bízom, akik ezeken a helyeken ellenségeskedés és üldözés közepette is tanúságot tettek az evangéliumról. Segítsék Európát, hogy ma is tanúságot tegyen, nem annyira szavakkal, hanem mindenekelőtt tettekkel, az irgalmasság és a befogadás cselekedeteivel, az Úr örömhíréről, aki szeret és üdvözít bennünket! Köszönöm!”

A Szentatya aznapi Angelusa ITT olvasható.

A Jöjjetek és lássátok! – A budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a képek tükrében, és az Ők tizenketten – Beszélgetések az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökeivel, valamint Az evangélium szabadságában éljetek! – Ferenc pápa beszédei budapesti és szlovákiai látogatásán című kötetünk megvásárolható 25 százalék kedvezménnyel 2022. szeptember 1. és 15. között az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) és megrendelhető a webshopban.

Az eredeti beszámoló szerzője: Trauttwein Éva

Ferenc pápa szavait fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria