Elismeréseket adtak át a Ferenc pápa apostoli látogatására kiírt rajzpályázat győztes diákjainak

Hazai – 2024. február 21., szerda | 15:18

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke elismeréseket adott át az MKPK által 2023 végén kiírt rajzpályázat nyerteseinek. A Budapesten, az MKPK székházában február 21-én megrendezett díjátadón jelen volt Tóth Tamás, a püspöki testület titkára.

„Örülök, hogy meghallottátok ezt a felhívást. A Szentatya magyarországi apostoli látogatásával kapcsolatban a felnőttek benyomásairól, tapasztalatairól sokat tudunk, ám bennünket az érdekelt, hogy ti gyermekként hogyan láttátok a pápát” – kezdte köszöntőjét Veres András püspök, az MKPK elnöke.

A rajzokból is kiderült, hogy a gyerekek nem úgy élték meg ezt az időszakot, mint a felnőttek. Másfél éven belül kétszer járt a pápa Magyarországon, ilyen még nem volt a történelemben – mondta a főpásztor. – Ez a pályázat, az elkészült alkotások is segítenek abban, hogy ez a jelentős esemény, a Szentatya magyarországi útja még jobban megmaradjon az emlékezetünkben.

„Ezen a látogatáson nemcsak nekünk, magyaroknak, de egész Európának és a világnak szólt Ferenc pápa” – emelte ki az MKPK elnöke. E három nap során egy kicsit Budapest lett a világ egyik középpontja, ezért is fordították le öt nyelvre, és adták ki könyv alakban Ferenc pápa magyarországi apostoli útján elmondott beszédeit.

A visszaemlékezések szerint mindenkire nagy hatással volt ez a három nap.

Amikor az MKPK küldöttsége tavaly októberben a Szentatyánál járt, hogy megköszönjék a látogatást, a pápa úgy fordult feléjük, mintha csak tegnap lett volna ez az esemény

– mondta el Veres András püspök. Hozzátette: Ez év április végén nemzeti zarándoklatra kerül sor Rómába. Ez alkalommal is szeretnének köszönetet mondani Ferenc pápának a látogatásért. Ennek során a Szentatya az általános kihallgatáson kívül, külön fog találkozni a zarándoklat résztvevőivel.

„Köszönöm a tanároknak, hogy felkészítették a gyerekeket, nektek, diákoknak pedig köszönöm az aktív részvételt” – zárta köszöntőjét Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke.

A pályázat keretében Ferenc pápa 2023. április 28–30. közötti magyarországi látogatásához kapcsolódó emlékekről, érzésekről készítettek rajzokat a köznevelési és szakképzési intézmények diákjai. Összesen 102 darab pályamunka érkezett három kategóriában. A pályaművek értékelését a Katolikus Pedagógiai Intézet munkatársai végezték. 

A legaktívabbak a 3–7. osztályos korú diákok voltak igényes, szép alkotásaikkal. A zsűri az értékelés során nagy örömmel látta az egyéni stílusban megfogalmazott, személyes gondolatokat, ötleteket közvetítő rajzokat.

Érezhető volt, hogy Ferenc pápa üzenete, valamint nyitott, közvetlen személyisége mélyen megérintette a fiatalokat, igazi ihletet adva az alkotómunkához.

A zsűri számos rajzot különdíjra javasolt. A gyerekek egy-egy kategórián belül különböző kivitelezési technikák széles palettájával dolgoztak: így készült ceruzarajz, zsírkrétarajz, montázs és plakát is. Az értékeléskor a korosztálynak megfelelő szintű eszközhasználatot, a mondanivaló megformálását, a lényeglátást, a kompozíció kidolgozottságát, az alkotás ötletességét és az egyéni látásmódot vették figyelembe.

A díjazottak:

1. kategória (2–4. osztály)

1. helyezett: Gácsi Emma, 4. osztály: „Isten, áldd meg a magyart!”; Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola, Mezőnyárád (Egri Főegyházmegye)
2. helyezett: Borbély Botond, 4. osztály: Pápai áldás a kistemplomunkra; Szent Benedek Általános Iskola, Pannonhalma (Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság)
3. helyezett: Hadobás Anna Rebeka, 3. osztály: „Veletek vagyok”; Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Miskolc (Egri Főegyházmegye)

különdíj: Papp Lilla, 4. osztály: Lelki feltöltődés; Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium, Győr (Győri Egyházmegye)

2. kategória (5–8. osztály)

1. helyezett: Lesó Lujza, 7. osztály: Ferenc pápa üdvözlése; Szent István Katolikus Általános Iskola, Tiszaújváros (Egri Főegyházmegye)
1. helyezett: Stuller Zsombor, 8. osztály: Áldás és szeretet; Bársony János Római Katolikus Általános Iskola, Miskolc (Egri Főegyházmegye)
2. helyezett: Nagy Zselyke, 8. osztály: Áldás Magyarországra; Visonati Kovách László Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Vámosgyörk (Egri Főegyházmegye)
3. helyezett: Kiss Lara, 8. osztály: Emberség; Szent István Katolikus Általános Iskola, Tiszaújváros (Egri Főegyházmegye)

különdíj:
Farkas Léna, 7. osztály: Üzenet a magyarságnak; Szent Benedek Általános Iskola, Pannonhalma (Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság)
Tripsánszki Fanni, 5. osztály: Követsd Jézus szavát; Szent István Katolikus Általános Iskola, Tiszaújváros (Egri Főegyházmegye)
Petkovits Júlia, 5. osztály: Ima a gyermekekért; Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg (Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja)

3. kategória (9–13. osztály)

1. helyezett: Nagy Ágnes, 12. osztály: „Credo in umum Deum”; Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Technikum és Általános Iskola, Veszprém (Veszprémi Főegyházmegye)
2. helyezett: Linkecs Edina, 9. osztály: Krisztus szeretete; EKKE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum, Eger (Egri Főegyházmegye)
3. helyezett: Linkecs Anita, 9.osztály: Gyermeki tisztaság; EKKE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum, Eger (Egri Főegyházmegye)

különdíj: Kövecses Sára, 10. osztály: A Szentlélek egyesítő ereje; EKKE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum, Eger (Egri Főegyházmegye)

A díjátadó végén Tóth Tamás, az MKPK titkára minden nyertest megajándékozott egy a pápalátogatás alkalmából készült bronzéremmel.

Fotó: Sebő Balázs

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria