Előbb lenni, aztán tenni - Összefoglaló a HungaRio pénteki napjáról

Hazai – 2013. július 27., szombat | 15:15

Felénél tart a HungaRio katolikus ifjúsági napok Pécsett. A pénteki napon Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök tartott katekézist arról, hogy mit jelent Krisztus tanítványának lenni.

Felénél tart a HungaRio katolikus ifjúsági napok Pécsett. Az 1700 fiatal részvételével zajló találkozón minden egyházmegye képviselteti magát nemcsak ifjakkal, hanem papokkal, szerzetesekkel, nővérekkel és közösségekkel is.

A pénteki napon Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök tartott katekézist arról, hogy mit jelent Krisztus tanítványának lenni.

Elmélkedésének fő kérdése volt, hogy kinek vagyunk a tanítványai? „Jézus személyesen hívta meg tanítványait. Istenként hívta meg őket. Tudja mi van velük, a nevükön szólítja őket. Téged is. Azért vagy itt, mert Ő hívott és ki akarja hozni belőled azt, ami vagy. Jézus közelségében élve a mennyország előízét tapasztalod meg. Ha itt nem vagy boldog vele, a mennyországban sem leszel az.” Nem szabad számolgatunk, mérlegelnünk: „Ne számolgass, légy Jézus tanítvány!”

Ha mi is Jézus tanítványai vagyunk, akkor időt kell szánnunk rá, hogy a tanítót, Jézust meghallgassuk. Hogyan szól hozzánk Jézus? A Szentíráson keresztül.

Küldetésünkről szólva megjegyezte: „Minden jó benned... Amit az Isten adott, tehetség. Ha úgy érzed valami nem jó benned, ne megszabadulni akarj tőle, hanem kérd a Mindenható segítségét, hogy megértsd, mit tudtok belőle kihozni együtt.”

A kiscsoportos beszélgetések után Bíró László püspök a szentmisén mondott beszédében a tanítványsággal kapcsolatban Thomas Mertont idézte a fiataloknak: Légy közösségben Jézus Krisztussal és a testvéreddel. Ez az egyháznak a belseje…Te hol tartasz? Az állványzatnál, vagy kezded sejteni a belsőt, a középpontot?

Előbb lenni, aztán tenni! – emlékeztetett Benedek pápa üzenetére, melyben a hit a találkozás és nem puszta cselekvés.

Minden más vallásban az ember keresi az Istent, nálunk Jézusban Isten keresi az embert és az a Jézus szól hozzánk, aki ismeri az Atyát. Ezért akarunk vele közösségbe kerülni.
„A communio kezdete a teljes önátadás. Nem fogod megtapasztalni Krisztus szelídségét, nyugalmát, igájának könnyűségét, míg igazán nem indulsz el feléje, nem veszed fel az igát. Sokszor azért nehéz kereszténynek lennünk, mert ezt nem vesszük föl. Ez sokkal könnyebb, mint felvenni sok másikat. (...) Merj indulni és akkor egy másik világ nyugalma árad feléd.”

A délutáni Ifjúsági Fesztivál ismét rengeteg színes programmal várta a fiatalokat. A szerelem hormonális háttere címmel izgalmas előadás zajlott a hittudományi főiskolán. Hogyan kapcsolódik a boldog házasság titka a biológiai felépítésünkhöz? Kiégés, válás, hűtlenség, vagy szerelem? Ezekre a kérdésekre keresték a választ dr. Gloviczki Eszter segítségével.

Nagy érdeklődés kísérte a bibliai ételkóstolót is. Sipos Edit, a program háziasszonya a kóstoló során bőséges információt és ízelítőt adott régi keleti ételekből: kóstolhattak pirított árpát és aszalt gyümölcsöt, majd ki-ki válogathatott kedvére a lepényekből, tejfölös krémekből, zöldségekből, lekvárokból... Ismerkedtek fűszerekkel, s mindezt leöblítették mentás limonádéval.

Késő délután a Pécsi Egyházmegye fiataljai adták elő hagyományos, de évről évre megújuló passiójátékukat a város szívében a Kossuth tértől a Széchenyi térig. A másfél óra alatt öt helyszínt jártak be a szereplők a velük zarándokló sokasággal. A résztvevők mintegy észrevétlenül léptek be passió világába, közelebb kerülve húsvét titkához.

A Dóm téri kiengesztelődési estét követően a város tizenkét temploma nyitotta meg éjszakára kapuit a fiatalok és az érdeklődők előtt, különböző programokkal, koncertekkel, imatalálkozókkal és elcsendesedési lehetőséggel várva őket.

A HungaRio honlapján és Facebook-oldalán folyamatosan további beszámolókat olvashatnak a programokról.

Magyar Kurír