Erdő Péter bíboros felavatta Szent Flórián szobrát

Hazai – 2007. május 2., szerda | 14:46

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének szobrát avatta és szentelte fel Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolgálatteljesítés közben életüket vesztett tűzoltók emlékére május 1-én, kedd délután a fővárosi Kosciuszko Tádé utcai tűzoltó laktanya udvarán.

A szobor olyan tűzoltóknak állít emléket, akik életüket adták az emberi élet és érték mentésére. Erdő Péter bíboros ezért az egész magyarországi tűzoltóságra kért áldást, és imát mondott a hős lánglovagok emlékére.

A bíboros úgy fogalmazott: az emberi szeretet példamutatói a tűzoltók. Szent Flórián a keresztényüldözések ellen harcolt és az Enns folyóba dobták, így halt mártírhalált. Hozzátette: a keresztényüldözések éppen május 1-jén fejeződtek be, amikor is felszentelik a tűzoltók védőszentjének szobrát.

Erdő Péter azt mondta: a hit és a kultúra összetartozik és a keresztény hit Európa szíve és a tűzoltók európai módra a közösségért dolgoznak. Hozzátette: drámai fordulathoz érkezett az emberiség, a globális felmelegedés miatt erdők és városok gyulladnak ki és égnek le naponta, és a tűzoltók életük kockáztatásával mentik az értékeket.

A Szent Flórián-szobrot a budapesti krisztinavárosi egyházközség állíttatta az észak-budai tűzoltási és mentési parancsnokság laktanyájában, hogy így emlékezzenek meg arról a 16 tűzoltóról, akik az '50-es évektől napjainkig szolgálatteljesítés közben vesztették életüket.

A Kosciuszko Tádé utcában lévő laktanyában szolgált az a két tűzoltó is, akik múlt év augusztus 8-án éjjel a Műszaki Egyetemen keletkezett tűz oltása során harmadik társukkal együtt vesztették életüket. Pintér Gábor főhadnagy és Horváth Ákos hadnagy nevét emléktábla őrzi a laktanya udvarán.
A szobor avatását megelőzően Erdő Péter bíboros emlékmisét mutatott be a Havas Boldogasszony-templomban és több száz hívő, érdeklődő és hozzátartozó tűzoltózenekar kíséretében vonult át a Krisztina térről az I. kerületi tűzoltó-parancsnokságra.

A Szent Flórián-szobrot Erdő Péter bíboros és Bende Péter vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok leplezte le. Az ünnepségen részt vett a fővárosi tűzoltó-parancsnokság teljes vezérkara, Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke, valamint Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

A Szent Flórián szobor alatt a hívők egy emléktáblát is elhelyeztettek, amelyre azt írták: „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért".

A fővárosi tűzoltóparancsnok Erdő Péter bíborosnak gróf Széchenyi Ödön, a fővárosi tűzoltóság alapítójának sisakját adta át emlékül, a Havas Boldogasszony-templom plébánosa, Vigassy Mihály pedig gróf Széchenyi Ödön-emlékplakettet vehetett át.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Sajtóirodája/MTI/Magyar Kurír