Hálaadó zenés áhítat az ifjúság pápájának szentté avatásáért

Hazai – 2014. április 30., szerda | 18:33

Hálaadó zenés áhítatot tartottak április 29-én, kedden este a Magyar Szentek Templomában az ifjúság pápájának, II. János Pálnak szentté avatásáért – tájékoztatta szerkesztőségünket Pákozdi István budapesti egyetemi lelkész.

Szent II. János Pál pápa az ifjúság pápája: ezt láttuk már a pápai szolgálatát megkezdő szentmisén, amelyen egy kisgyermek kezét fogva vonult az oltártól a pápai trónusig, majd később is számtalanszor, s végül 2005 húsvét nyolcadában, amikor agóniája alatt a Szent Péter teret fiatalok ezrei töltötték meg.

A pápa nemcsak magyarországi látogatása során láthatta a magyar fiatalokat, hanem 2002. március 2-án, a Magyar Szentek Templomából, valamint 2004. március 13-án a pesti Szent István-bazilikából közvetített televíziós rózsafüzér során is, amikor az európai egyetemisták között a körkapcsolás során a hazaiak is imádkoztak egy-egy tizedet. Felejthetetlenek maradnak az ifjúsági világtalálkozók vele, amelyeken mindig volt számos magyar fiatal résztvevő is – írta Pákozdi István.

Az április 29-én tartott hálaadó zenés áhítaton mintegy százan vettek részt. Két zenekar lépett fel: az egyetemi lelkészség MKK (Műegyetemi Katolikus Közösség) csoportja Farkas Márton vezetésével és az Imperfectum együttes Nagy Lajos vezetésével.

Az esten részletek hangoztak el II. János Pál pápa írásaiból – első enciklikájából, a Redemptor hominisból, magyarországi beszédeiből, az Esztergomban, illetve a Népstadionban elhangzott beszédéből, valamint a Fides et ratio enciklikájából.

A két zenekar cseréje között Pákozdi István egyetemi lelkésszel beszélgetett a szent pápához fűződő személyes élményeiről Vágvölgyi Gergely.

Az est végén jótékony célú gyűjtést tartottak a kibővülő hittanterem céljára.

Képek: Emri Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria